Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer KS

Nenadić: Nastavak antikorupcijske borbe u Kantonu Sarajevo

nenadic23 (1)

Premijer Nenadić je skrenuo pažnju na određena proceduralna pitanja u nadležnosti Ureda, zbog kojih se često zaustavljaju procesi u javnom sektoru, a odnose se na javne nabavke

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je danas sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz premijerovog Ureda saopćeno je da je Kafedžić na početku sastanka informisao premijera Nenadića o aktuelnim aktivnostima Ureda.

Teme razgovora bile su i imenovanja u upravljačkim i nadzornim strukturama javnog sektora Kantona Sarajevo, procedure i izvještavanja u vezi s procesom javnih nabavki te pravdanja odobrenih sredstava od strane upravljačkih tijela institucija zaduženih za implementaciju Budžeta KS i javnih sredstava u Kantonu Sarajevo.

Premijer Nenadić je skrenuo pažnju na određena proceduralna pitanja u nadležnosti Ureda, zbog kojih se često zaustavljaju procesi u javnom sektoru, a odnose se na javne nabavke.

Prema riječima premijera, postoji potreba unapređenja pravnog okvira za rješavanje žalbi i drugih spornih pitanja u javnim nabavkama u KS te je Kafedžiću dao prijedlog da unutar Ureda razmotre moguća rješenja i u saradnji s nadležnim institucijama BiH i ih predlože Vladi KS.

Razgovarano je također o implementaciji važećih propisa iz oblasti borbe protiv korupcije, prijavljivanja imovine, tekućim procesima, kao i aktivnostima koje u vezi s tim provodi Ured.

Premijer Nenadić je informisan i o dosadašnjem angažmanu nedavno imenovanog višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u ovom Uredu Erica Larsona.

U vezi s njegovim angažmanom, premijer je još jednom uputio riječi zahvalnosti Ambasadi SAD-a, a poznato je da je riječ o projektu na koji je saglasnost dao State Department i koji je nastavak podrške uspostavi vladavine prava i jačanja sistema sigurnosti i borbe protiv korupcije u KS.

Premijer je istakao da Larson ima njegovu punu podršku, kao i Vlade KS u prenosu znanja i iskustava u borbi protiv korupcije, kao i svih dobrih praksi koje se na tom planu primjenjuju u modernim i naprednim zemljama.

Istakao je da je jučer održao sastanak s ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom s kojim su također usaglašeni ovi stavovi i data podrška antikorupcijskoj borbi u KS.

Po riječima premijera Nenadića, zaključeno je da će se narednog mjeseca održati prošireni sastanak predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Vlade KS, s ciljem dogovora o akcionom planu i neophodnim aktivnostima koje će se provoditi unutar Vlade i Ureda u narednom periodu radi unapređenja određenih rješenja.

Šef Ureda Kafedžić također je iskazao podršku premijeru Nenadiću u svim aktivnostima koje on lično provodi, kao i aktivnostima koje se provode putem Vlade na planu borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prava u KS.