Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podsticanje na terorističke aktivnosti

Moguć sporazum o priznanju krivnje Tonija Bašića

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (6)

Bašić je optužen da je tokom 2020. u više navrata podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji. Kako se navodi, optužen je da je objavio poruke kao što su: “Ubij gasom svakog Jevreja”, “Kreni putem genocida”, “Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “Ubij svog lokalnog libertarijanca”

Suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti, odgođeno je jer su Odbrana i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine započeli pregovore o sporazumu o priznanju krivnje.

Iako je forenzički vještak Mladen Stupar pristupio suđenju po ranijem prijedlogu Tužilaštva BiH, on nije saslušan jer je zatraženo da se suđenje odgodi, zbog ranijeg sastanka na kojem su strane dogovorile sporazum o priznanju krivnje, piše BIRN BiH.

“Nakon saslušanja vještaka, tužilac i ja smo napravili sastanak i po prijedlogu se razmatra sporazum. Mi smo u načelu sve dogovorili, ali tužilac nije tu”, kazao je branilac Vlado Adamović.

On je rekao kako misli da je ovo “tužilačko-branilački doprinos” u kojem bi se zadovoljilo pravno i fer suđenje, a kojim bi ipak uputili na izmjenu normativnih propisa kako bi preventivno spriječili slična postupanja u budućnosti.

Adamović je kazao kako još uvijek nije čuo da je “neko zbog objave bacio bombu”.

Tužiteljica Bojana Jolović, koja je na ročištu bila u zamjeni postupajućeg tužioca Ćazima Hasanspahića, rekla je kako se slaže s prijedlogom koji je iznio branilac Adamović da se suđenje odgodi i da se pozvani vještak ne sasluša.

“Posebno jer smo danas trebali saslušati vještačenje i prikazati materijale od 13 DVD-ova, što bi odužilo postupak”, objasnila je ona.

Jolović je kazala da sadržaj DVD-ova nije sporan ni Odbrani i da sadrži činjenični osnov o kojem je ranije bilo riječi.

Bašić je optužen da je tokom 2020. u više navrata podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, rasizam, nacionalizam, kao i prijetnje LGBT populaciji. Kako se navodi, optužen je da je objavio poruke kao što su: “Ubij gasom svakog Jevreja”, “Kreni putem genocida”, “Pošalji bombu na ADL sjedište u New Yorku” i “Ubij svog lokalnog libertarijanca”.

Odbrana i Tužilaštvo su se usaglasili da Bašiću ostanu dosadašnje izrečene mjere zabrane putovanja izvan države.

Suđenje će se nastaviti 15. decembra.