Mogući scenarij za novu vlast: Većina postoji, ali ne smije se razboljeti

zeljko komsic

Nakon što su HDZ BiH i SDA dobili “nogu” od dosadašnjeg partnera na federalnom nivou od DF-a, ali i SBB-a i SDP-a, ostalo je otvoreno pitanje na koji način će se razriješiti pitanje funkcioniranja vlasti?

S obzirom kako je manjinska vlada mač s dvije oštrice i u mnogo razvijenijim demokracijama od ove naše više demokrature nego demokracije, teško je očekivati kako će na to računati dvije vladajuće stranke. Upravo zbog toga mnogi izvori posljednjih dana govore kako su se već pokrenuli pregovori sa svim strankama koje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imaju jednog do četiri zastupnika. SDA i HDZ BiH upravo u koaliciji s nekoliko takvih stranaka vidi izlaz iz ove situacije pa se u igru za vlast vraćaju SBiH, A-SDA, HDZ 1990., BPS i Laburistička stranka.

Prema tome, sada samo ostaje pitanje hoće li sve navedene stranke biti dio nove vlasti ili samo neke od njih. Naime, HDZ BiH i SDA imaju mogućnosti za sastavljanje nove vlasti sa svim, ali i samo dijelom manjih stranaka u Parlamentu FBiH, jer im za većinu, za koju je potrebno imati 50 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, nedostaje devet ruku (skupa imaju 41 zastupnika – SDA 29, HDZ BiH 12).

Scenariji su različiti, ali prva informacija koja do dan danas nije demantirana niti iz jednog izvora govorila je sljedeće – u vlast na federalnoj razini ulaze A-SDA, SBiH i HDZ 1990. Ove stranke skupa imaju potrebnih devet mandata (A-SDA dva, SBiH tri te “devedesetka” četiri). S obzirom kako su SDA i A-SDA u posljednje vrijeme na istoj valnoj dužini, SBiH i “devedesetka” nisu isključili mogućnost ulaska u vlast, ova opcija se čini vrlo otvorenom.

Ono što se čini kako “kamen spoticanja” za ovaj scenarij jest činjenica kako će Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, teško pristati na to da mlađi HDZ uđe u vlast s obzirom kako je nebrojeno puta isticao kako su oni apsolutni pobjednici unutar hrvatskog naroda te im pripadaju sve hrvatske pozicije. Mogući partner koji također ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jest BPS, s kojim se “zakrpala” rupa potrebna za većinu.

[quote_box_right]

Željko Komšić tvrdi: Razgovori već počeli

Gostujući na FaceTV i Željko Komšić, predsjednik DF-a, potvrdio je kako i on ima informacije da su razgovori već počeli.
– Znam ja ko je s kim na benzinskoj stanici sjedio i dogovarao takve stvari. Na stanici se sjedi i razgovara, poručio je Komšić.
Na pitanje kakva je poruka da se razgovara na benzinskim stanicama, on je rekao: “Ne znam, valjda misle da ih neće primijetiti. Međutim, legitimno je to da HDZ BiH i SDA sada pokušaju skupiti novu većinu. Nije to ništa čudno, ništa negativno, kazao je Komšić.[/quote_box_right]

Od ostalih stranka HDZ BiH i SDA mogu računati samo na laburiste koji imaju jednog zastupnika, dok su iz Naše stranke (jedan zastupnik) jasno kazali kako s njima niti ne trebaju počinjati pregovore jer u vlast s te dvije stranke neće ulaziti. Kako god bilo, više je nego jasno da će nova vlast imati “tanku” većinu te da se u vrijeme sjednica neće smjeti razboljeti niti jedan zastupnik, otići na put i sl. Upravo je i to najvažnije za vladajući koaliciju, mnogo važnije od imenovanja novih ministara, jer ako ne budu imali većinu u Zastupničkom domu, moguće je kako im niti jedno zakonsko rješenje neće prolaziti kroz Parlament FBiH.

Ipak, jedan od mogućih scenarija jest manjinska vlada sastavljena samo od HDZ-a BiH i SDA, koja će podršku za svoje odluke u Parlamentu FBiH tražiti na druge načine, pa i političkom trgovinom. Naravno kako iz vida ne treba ispustiti i to da se vlast u FBiH može napraviti iz bez SDA, ali vrlo je teško očekivati kako će se neko usuditi ići u vlast bez izbornog pobjednika. Jedini nezaobilaznih faktor u svim varijantama je HDZ BiH.

Uz sve ove kombinacije koje su moguće, potrebno je imati u vidu i izjavu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF) kako HDZ BiH u federalnu vlast ponovno želi uključiti i Dodikov SNSD. Ova stranka nema zastupnike u Zastupničkom domu, ali ima izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH, prenosi Dnevni list.