Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Momir Tomaš osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora za ratni zločin

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je Momira Tomaša krivim i osudio ga na godinu i četiri mjeseca zatvora za zločin počinjenog nad civilima na području Hadžića 1992. godine.

Tomaš je proglašen krivim da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 29. novembra 1992. godine u selu Breza (općina Hadžići) fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Begić je kazala da je iskaz svjedoka Asima Korjenića bio vjerodostojan, i potvrđen iskazom drugih svjedoka.

– Udaranje, prijetnje, psovanje, tjeranje da se svjedok posipa po glavi deterdžentom i štirkom predstavlja grub nasrtaj i napad na njihovo dostojanstvo i integritet. Sve se to desilo svjesno s ciljem omalovažavanja civila – izjavila je Begić

Ona je napomenula da je svjedok Korjenić prepoznao optuženog u sudnici i na fotografijama.

– U odnosu na tezu odbrane da to nije bio optuženi već njegov brat, Sud nije mogao izvesti takav zaključak – kazala je Begić.

Od olakšavajućih okolnosti Sud je uzeo u obzir da Tomaš ranije nije osuđivan, njegov korektan odnos na sudu, te da je porodičan čovjek.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH, javio je BIRN – Justice Report.