BiH

Monumentalne građevine bivše Jugoslavije danas propadaju (FOTO)

17/07/2018

Nekada ambiciozni arhitektonski poduhvati i dostignuća raspadom bivše Jugoslavije i kontinuiranim nemarom dovedeni su pred svršen čin propasti.

Od kongresnih dvorana do memorijala partizanskoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu – danas su brojne monumentalne građevine zaboravljene i prepuštene zubu vremena.

Gdje je Tito nekada nudio slobodu, danas je potrebno oprezno hodati zbog mina preostalih iz posljednjeg rata.

Jugoslovenska arhitektura većinom se oslanjala na male troškove i beton, a bila je i svojevrstan način da se zemlja razlikuje od drugih država – energičnošću, imaginacijom i efektnošću, piše CNN.

No, da li zemlje koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije znaju cijeniti kvalitete takve arhitekture?

Jedan od najboljih pokazatelja koliko je turistima Balkan fascinantan jeste 1967. godina, kada se Jugoslavija otvorila prema svijetu. Naime, te godine stranci su mogli ući u ovu zemlju bez viza, a desetine hiljada turista, ponajviše iz Velike Britanije, pohrlilo je u Jugoslaviju.

Već tada je Jugoslavija imala fascinantne hotele, a među njima je bio i Hotel Haludovo na otoku Krku.

Ovaj hotel je imao svjetlucave lustere, bazen sa koktel barom, kuglanu, bujne viseće bašte, plaže, sopstveni medicinski centar, ribarsko naselje, saune, sportski bar, unikatne statue, salon ljepote, salon za masažu, kao i ogromnu kuhinju.

Bio je to jedan od najraskošnijih hotela bivše Jugoslavije, a danas je samo ruševina.

Spomenik u znak sjećanja na bitku na Sutjesci i 7.000 poginulih partizana dugo godina je bio ostavljen na milost i nemilost vandalima koji su oštetili njegove pojedine dijelove i prekrili ga grafitima koje je teško očistiti. Nedavno je ovaj spomenik bio ugrožen i klizištem.

Među spomenicima i objektima koji su zaboravljeni u bivšoj Jugoslaviji je i spomenik Ilinden u Makedoniji kao i Nacionalna i univerzitetska bilbioteka u Prištini (Kosovo).

Nacionalna i univerzitetska biblioteka u Prištini

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna, monumentalna građevina podignuta na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore u Hrvatskoj, još je jedan spomenik prepušten zubu vremena.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.