U znak sjećanja na osnivača Mreže

Mreža za izgradnju mira dodijelila nagradu “Goran Bubalo” u četiri kategorije

mreza goran bubalo nagrade glavna2 (1)

Boreći se za one najslabije danas, borimo se zapravo za sve nas u budućnosti,“ rekao je Nihad Suljić

Aktivisti Nihad Suljić i Indira Bajramović te Centar za mirovno obrazovanje i BH Povorka ponosa ovogodišnji su dobitnici Mirovne nagrade „Goran Bubalo“, koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, saopšteno je iz ove organizacije.
Nagrada, koja je ustanovljena 2013. a dodjeljuje se pojedincima, školama i organizacijama koje doprinose izgradnji mira i promociji ljudskih prava, od 2020 godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže.

Tako je žiri ove godine prepoznao humanost i zalaganje Nihada Suljića za prava i slobode osobama u pokretu u BiH, kao i višedecenijski rad Indire Bajramović u borbi za prava i sigurnost Romkinja i ali rodnu ravnopravnost svih žena u Bosni i Hercegovini.

„Boreći se za one najslabije danas, borimo se zapravo za sve nas u budućnosti,“ rekao je Nihad Suljić, humanitarac i aktivista, dobitnik Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Pored pojedinaca, nagrada je dodijeljena i Centru za mirovno obrazovanje pri Filozofskom fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a žiri je odlučio dodijeliti i specijalnu nagradu BH Povorci ponosa za hrabrost i za javno zagovaranje prava LGBTIQ+ pojedinaca i pojedinki.

„Ova nagrada je od izuzetne važnosti za sve nas, kao društvo i kao pojedince, sada više nego ikada, jer ukazuje na to da svi mi kao pojedinci možemo doprinjeti boljem i pravednijem društvu, za šta se zalagao naš Goran, po kom ova nagrada i nosi ime“, navela je Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira.

Kao jedna od najvećih koalicija organizacija i škola u BiH, „Mreža mira“ ovom nagradom nastoji skrenuti pozornost na napore i uspjehe ljudi, organizacija i škola koje služe kao uzor i motivacija drugima da djeluju oblasti tolerancije i izgradnje mira.

Ovogodišnja dodjela obogaćena je projekcijom filma o pokojnom osnivaču Mreže, obraćanjem ranijih dobitnika te razgovorom o miru, građanskim slobodama i ljudskim pravima.

„Mreža za izgradnju mira“ okuplja preko dvije stotine organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) u cilju uvezivanja, saradnje, dijaloga i podrške u izgradnji mira, jačanju civilnog društva, promicanju ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava.