Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

MUP KS podržao kampanju “Borba protiv korupcije”

dsc_2802

Današnja kampanja je upriličena u povodu obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Danas je u holu „Sarajevo City Centra“ sa početkom u 10.00 sati, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u saradnji sa ICITAP-om (Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci) i INL-om (Kancelarijom/Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a), realizirala kampanju „Borba protiv korupcije“.

Današnja kampanja je upriličena u povodu obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i zapravo predstavlja nastavak kontinuiranih  aktivnosti započetih još u decembru 2016. godine, kada je Uprava policije MUP-a KS također učestvovala u provođenju kampanje pod sloganom „Prekinite lanac korupcije“.

Naime, MUP Kantona Sarajevo je sasvim jasno i u prethodnom periodu pokazao svoju opredijeljenost da u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta, učini sve na otkrivanju i sprečavanju svih oblika koruptivnih ponašanja. Kao pokazatelj spremnosti nadležnih u MUP-u KS, a u smislu što efikasnije borbe protiv korupcije,  MUP Kantona Sarajevo je još  početkom 2015. godine aktivirao aplikaciju za online prijavu korupcije na službenoj web-stranici Ministarstva, čime je data mogućnost građanima da anonimno prijave sve oblike koruptivnih ponašanja.

Dakle, kao nastavak poduzetih aktivnosti, danas su na štandu postavljenom u SCC-u, policijski službenici koji inače imaju posebna zaduženja u kontaktima i radu sa lokalnom zajednicom i volonteri – učenici devetog razreda O.Š. “Vrhbosna”,  građanima dijelili flajere i edukativni materijal u kojem je posebno problematizirano pitanje korupcije u našem društvu, te dijelili anketne listiće čijom će se obradom, na jednom većem uzorku ispitanika, moći analizirati generalni stav građana o korupciji, te precizinije odrediti najefikasniji oblici suprotstavljanja ovoj opasnoj i štetnoj pojavi.   Naravno, policijski službenici su kroz razgovor pokušali ohrabriti anketirane građane da sve oblike koruptivnih ponašanja prijave nadležnim službama i institucijama.