Prevencija i druženje

Sarajevska Treća gimnazija domaćin diskusije o korupciji u BiH

20191209_120455

“Mladi žele zaustaviti ovo, ali naši roditelji nastavljaju sa ovom praksom. Mora se svima ukazivati na loše strane korupcije, kako nama mladima tako i roditeljima.”

Sarajevska Treća gimnazija bila je danas domaćin diskusije o korupciji u BiH. Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, učenici ove škole razgovarali su sa Mattom Fieldom, britanskim ambasadorom u BiH, Lejlom Brčić, ministricom pravde i uprave Kantona Sarajevo i Berislavom Jurićem, urednikom portala bljesak.info o prisustvu korupcije u današnjem bh. društvu, uzrocima ove štetne pojave i načinima prevencije i zaustavljenja iste.

Web portal Bljesak.info je pripremio seriju animacija po nazivom Obitelj Grabo koje na jednostavan i zanimljiv način ukazuju na prisustvo korupcije u svakodnevnom životu, od djetinjstva do starosti. Učenici Treće gimnazije su u njima prepoznali neke od situacija u kojima su se oni, njihovi članovi porodice i prijatelji našli.

“Danas je neki vid kulture i lijepih manira odnijeti doktoru poklon. To nas uči porodica i društvo pa to i ne vidimo kao korupciju.”

“Nakon dugog čekanja na operaciju, tek kada smo platili doktoru, operacija je izvršena isti dan.”

“Sa korupcijom smo počeli mi koji smo počeli davati novac, a sad se to očekuje. Mi smo krivi jer nudimo novac.”

“Normalno je da kad nas zaustavi policija mi bez razmišljanja posegnemo za novčanik. Da se lakše izvučemo i prođemo bolje.”

“Mladi žele zaustaviti ovo, ali naši roditelji nastavljaju sa ovom praksom. Mora se svima ukazivati na loše strane korupcije, kako nama mladima tako i roditeljima.”

Ovo su samo neki od komentara učenika o prisustvu korupcije i krivcima za ovu pojavu, koji su još naglasili da iako platiti neku uslugu djeluje kao lako i brzo rješenje, niko ne razmišlja o dugoročnim posljedicama istog, te da od roditelja i odraslih uče da je ovo normalna pojava, da ne postoji povjerenje u državu i njene institucije.

Ministrica Brčić je istakla jačanje ličnog integriteta kod pojedinaca kao suštinski napredak u borbi protiv korupcije. “Svi mehanizmi represije, su mali naspram čovjekove odluke da radi pošteno,” rekla je ministrica Brčić.

„Od učenika sarajevske Treće gimnazije čuli smo mnogo, i previše, svjedočenja o korupciji u njihovoj neposrednoj sredini. Ipak, zadivljuje me njihov stepen informisanosti o štetnosti korupcije po cijelo društvo, o tome ko snosi odgovornost za ovu pojavu, te kako svi zajedno možemo uticati da se korupcija smanji. Trebamo ih nastaviti poticati da aktivno djeluju protiv ove pošasti i time spriječiti da i sami postanu dijelom lanca korupcije u budućnosti,“ rekao je ambasador Field.