Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

MUP RS demantuje Mektića: Potjernice za Radinkovićem nisu sakrivene (FOTO)

01/06/2018

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske danas je još jednom demantovalo navode ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u vezi sa postojanjem raspisanih potjernica za Nenadom Radinkovićem.

“Centralna potjernica za Radinkovićem raspisana je 27. novembra 2013. godine, a međunarodna potjernica raspisana 10. novembra 2014. godine, što dokazujemo fotografijama rezultata pretrage sistema za razmjenu podataka”, saopšteno je iz MUP-a RS.

U saopštenju se podsjeća da je uvid u ove potjernice policijskim agencijama u BiH dostupan posredstvom sistema za razmjenu podataka, odnosno aplikacije putem koje je moguće ostvariti uvid u podatke o potražnoj djelatnosti MUP-a RS, MUP-a Federacije BiH i policije Brčko distrikta BiH.

Iz MUP-a RS napominju da je ovaj sistem uspostavljen na osnovu Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava.

U saopštenju se napominje da je na zahtjev MUP-a Republike Srpske, Uprava policija MUP-a Unsko-sanskog kantona izvršila provjere za ovo lice i utvrdila da Nenad Radinković nije lišavan slobode na području ovog kantona, te da ne raspolažu informacijom da se on nalazi na njihovom području.


Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić danas je na konferenciji za novinare, između ostalog, rekao da ime Nenada Radinkovića nije u centralnom registru potjernica koji je dostupan svim bezbjednosnim agencijama u cijeloj BiH, jer je, kako kaže, nečija namjera bila da se prikrije takva osoba.

Nenad Radinković je 2012. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Nikola Đurović. Radinković je navodno osuđen i na osam godina zatvora u Francuskoj zbog trgovine oružjem.

Radinković je krajem prošlog mjeseca, tačnije, 22. aprila hapšen u Bosanskom Petrovcu. Tvrde to izvori BN TV koji su bili u ugostiteljskom objektu gdje se hapšenje i odigralo.

Prema izvoru BN TV, Radinković je uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira i omalovažavanja policajca.

“Bio je u drustvu jednog policajca u civilu iz Drvara. Ne znam koje je dokumente imao na svoje ili tuđe ime i javno se hvalio svojim poznanstvom sa visokorangiranim, najvišim ljudima MUP-a. Nije mu to pomoglo pa je uhapšen. O daljem postupanju trebalo bi pitati u MUP-u USK” – naveli su izvori BN TV.

Portparol MUP-a USK je na bolovanju. Novinarima BN TV poručeno je da se obrate nekome u MUP-u. To su uradili, ali na njihov mejl nije bilo odgovora, a ni na telefonske pozive.

Gdje je Nenad Radinković?

Međutim, u policijskom biltenu od 23. aprila je navedeno da je evidentirano jedno narušavanje javnog reda i mira – naročito drsko ponašanje i omalovažavanje OSL-a.

Policija Republike Srpske za ove informacije ne zna.

Da li je MUP-u poznato gdje se nalazi Nenad Radinković?

“Ako mislite na lice koje je pravosnažno presuđeno za saobraćajnu nessreću u kojoj je stradao Đurović, mislim da se nalazi u Francuskoji da je za njim raspisana Interpolova potjernica.”

Da li imate informaciju da je krajem aprila hapšen u Bosankom Petrovcu?

“Ta informacija nama nije poznata” – odgovorio je direktor Policije RS Drako Ćulum.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.