MUP Srbije: Sarajevo nije raspisalo crvenu potjernicu za Sefićem

policija srbija

Sve dok iz Sarajeva ne bude raspisana međunarodna crvena potjernica, policija u Srbiji nema zakonski osnov za lišenje slobode osumnjičenog Sanjina Sefića, rečeno je za Anadolu Agency iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH kasno sinoć je kontaktiralo MUP Srbije u vezi sa osumnjičenim Sanjinom Sefićem koji je u ponedjeljak, 10. oktobra, u Sarajevu automobilom usmrtio dvije djevojke te se dao u bijeg u Srbiju, navode iz srbijanskog MUP-a.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo se sinoć oko 23,45 časova Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije i obavestilo nas da se Sanjin Sefić sumnjiči za gaženje dvije djevojke u Sarajevu i da je pobjegao sa lica mjesta. Rekli su nam da je po njihovim podacima lice ušlo u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, što smo mi i potvrdili. Kako Sarajevo do ovog trenutka nije raspisalo međunarodnu crvenu potjernicu, koja predstavlja i nalog za hapšenje, dok se ne budu stekli takvi uslovi, službe u Srbiji nemaju zakonski osnov za lišenje slobode tog lica”, navodi se u odgovoru iz srbijanskog MUP-a.

Sefićev otac na Youtubeu pokazuje kako krši saobraćajne propise

MUP Srbije dodaje kako će njegovi pripadnici pružiti svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju.

“Takođe, postoji i bilateralni Ugovor između dvije države o policijskoj saradnji, koji definiše slučajeve u kojima dvije države za određena krivična djela isporučuju svoje državljane. Do ovog trenutka, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nije raspisalo potjernicu”, navedeno je u odgovoru iz Odjeljenja za medije i komunikacije MUP-a RS.

Policija Srbije traga za Sanjinom Sefićem, sumnja se da je pobjegao na Kosovo