BiH

MUPRS zbog sumnje u ratni zločin podnio izvještaj protiv 24 osobe

15/06/2018

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijeli su u prošloj godini nadležnim tužilaštvima 17 izvještaja i dopuna izvještaja protiv 24 identifikovane osobe za krivična djela ratnog zločina.

Za ove osobe su naveli da postoje osnovi sumnje da su izvršile ukupno 29 krivičnih djela, nad najmanje 176 identifikovanih žrtava.

– Također, postupajući po zahtjevima nadležnih tužilaštava, blagovremeno je odgovoreno i u rad dostavljeno 427 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama – navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u 2017. godini.

Pružali su i podršku entitetskom Centru za istraživanje rata i ratnih zločina na pripremi Registra ratnih zločina za vremenski period od izbijanja ratnih sukoba do zaključivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

-Ostvareni su kontakti i održani sastanci sa predstavnicima Tužilaštva BiH i policijskim službenicima Federalnog MUP-a i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, kao i policijskim službenicima Srbije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Turske, Francuske, Rusije, Austrije, Crne Gore, EUROPOL-a, te predstavnicima EUFOR-a i drugim – istakli su iz entitetske policije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.