Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubijen 2016. godine

Muriz Memić na Dženanov rođendan: Dovest ću borbu za istinu do kraja

Muriz Memić 1

Sa slučajem Memić ali i ubistvom Davida Dragičevića što je ove dvije porodice i spojilo te su organizirali i zajedničke proteste u Sarajevu i Beču odranije je upoznata i Delegacija EU

Da je danas živ Dženan Memić napunio bi 26 godina. Četiri i po godine porodica Memić, otac Muriz, majka Munevera, sestra Arijana i drugi članovi porodice i prijatelji tragaju za istinom o njegovoj smrti. Dženan je u noći 8. februara 2016. godine zadobio povrede dok je šetao sa Alisom Mutap u Velikoj aleji. Preminuo je 15. februara na KCUS-u. Od tada do danas traje borba porodice da saznaju istinu o događajima te kobne noći i jednom brutalnom ubistvu.

U dva sudska procesa Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se te noći uopšte dogodila saobraćajna nesreća kao i da povrede na Dženanu nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka. Na pitanje vjeruje li da će ikada saznati istinu o njegovoj smrti otac Muriz kaže “da ne vjerujem da ću doći do kraja ne bih se ovoliko borio”.

“Mi istinu znamo, moj cilj je da se ovo pravno završi, kako nikada više niko ne bi došao u ovu situaciju, da se bori protiv čitavog sistema. U VSTV-u sjedi 15 članova, niti jedan se nije našao da kaže da ne želi učestvovati u zataškavanju ovog predmeta. Naprotiv, podržali su Dalidu Burzić (glavna tužiteljica u vrijeme ubistva op.a.), imenovana je za sudiju Suda BiH, podržali su Tegeltiju kada je riječ o aferi “Potkivanje””, kaže Memić.

Skoro godina je prošla otkako je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za organizirani kriminal u vezi ubistva Dženana Memića. Iako o detaljima ne može govoriti, na pitanje da li se uskoro može očekivati procesuiranje osoba koje su zataškavale ubistvo i odvele istragu u krivom smjeru kaže da za sada vjeruje u rad Tužilaštva BiH.

“Ali sve ovo predugo traje. Nadam se, ubijeđen sam da će odgovarati svi oni koji su pokušali zataškati slučaj ubistva moga sina, a radi se o velikom broju saučesnika. Iako se nalogodavac zna, ja želim istrajati u ovoj borbi, na ovaj način, iako već četiri godine traje ova agonija, bol i patnja, uvijek nas vrate na početak”, kaže Memić.

Iako je druga oslobađajuća presuda bila u januaru, tek za oktobar je zakazano ročište po žalbi Tužilaštva KS koje zastupa Federalno tužilaštvo na Vrhovnom sudu FBiH.

“Duboko sam razočaran postupanjem v.d. predsjednice Vrhovnog suda Ismete Mujanović koja me je slagala da će odmah po prijemu predmeta od Federalnog tužilaštva zakazati ročište u roku tri dana. To nije ispoštovala, ročište je zakazano tek za 27.10. Sada znamo i razlog zbog kojeg je tako učinjeno. Prema informacijama koje posjedujem Ismeta Mujanović je bliska prijateljica Dalide Burzić. Da nije ovakva situacija s Covidom, do sada bismo održali proteste ispred Vrhovnog suda. Federalno tužilaštvo je držalo predmet tri mjeseca i kada sam najavio proteste i zatražio sastanak s Tihomirom Jurkom, odmah sam sutradan obaviješten da je predmet vraćen. Nakon toga, Vrhovni sud je držao predmet mjesec dana i tek su sada zakazali ročište. Očito je da se radi o krađi vremena, iscrpljivanju moje porodice, i neka je to Ismeti Mujanović na čast”.

Jedan od zahtjeva porodice Memić na protestima bio je da Tužilaštvo KS odustane od lažne optužnice.

“Jasno je da se ovdje radi o montiranoj optužnici od strane Tužilaštva KS, a Kantonalni sud je to i potvrdio, da se saobraćajna nesreća nije ni desila. Logično je da pozovemo Tužilaštvo da povuče optužnicu. Ishod ne može biti drugačiji, istina je jedna, Dženan je ubijen. Volio bih vidjeti šta će Vrhovni sud uraditi kad je jasno da se radi o ubistvu.”

Sa slučajem Memić ali i ubistvom Davida Dragičevića što je ove dvije porodice i spojilo te su organizirali i zajedničke proteste u Sarajevu i Beču odranije je upoznata i Delegacija EU. Nedavno je advokat ovih porodica Ifet Feraget održao sastanak u Delegaciji gdje je rečeno da će i dalje držati ove predmete u fokusu.

“Cjelokupna domaća i svjetska javnost je upoznata s ova dva slučaja. Stanje u našoj državi je takvo kakvo jeste, kompletan sistem je korumpiran. U našem slučaju, pored korumpiranih tužilaca, sudija, policajaca, vještaka, sigurno je uvučeno jos 300 poštenih ljudi koji su morali klimnuti glavom jer su se bojali za vlastiti posao. Ovaj sistem je takav, ako nisi podoban, ne možeš ni biti u sistemu. Čvrsto vjerujem da ćemo dokazati istinu, kao što je to dokazao Kantonalni sud, te da će i drugi sudovi to potvrditi. Pred lice pravde će biti izvedeni svi oni koji su umiješani u slučaj ubistva Dženana Memića i zataškavanja istog. U to neka budu sigurni, jer mi ne mislimo odustati. Vjerujem u pravdu na ovaj ili onaj način”, poručio je otac ubijenog mladića.

Iako je trebala biti i ove godine održana “Noćna trka Dženan Memić” na njegov rođendan zbog situacije sa koronavirusom ona je otkazana.

“Mi se trudimo da održimo uspomenu na njega i pogotovo na današnji dan trudimo se da bude sve onako kako bi on volio. Kao da je tu sa nama”, kaže Memić.

U februaru 2018. godine u Velikoj aleji postavljeno je spomen-obilježje “Ranjeni kamen” kao trajna uspomena i podsjetnik na jedan tragično prekinuti mladi život. Krajem juna ove godine u naselju Hrasnica izgrađena je munara mesdžida Glavogodina koja je vakuf Dženana Memića.