Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki ambasador

Murphy: Sjedinjenim Državama je drago što su počela hapšenja

Foto: Screenshot/YouTube
Michael Murphy

Ambasdor Murphy je govorio i o tome zašto američki zvaničnici razgovaraju sa bh. političarima koje su SAD sankcionisale

Michael Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, dao je komentar hapšenja nekoliko domaćih zvaničnika i to što američki zvaničnici povremeno razgovaraju s bh. političarima koje su sami sankcionisali.

Podsjetimo, nedavno su uhapšeni načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić (NES), bivši načelnik Ilidže i tada auktuelni ambasador u Maleziji Senaid Memić (SDA) te bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador u Kataru Abdulah Skaka (SDA).

Pozdravio hapšenja

Murphy je u intervjuu za Al Jazeera Balkans pozdravio posljednja hapšenja.

– U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešetaka, ništa se neće promijeniti, rekao je.

U nastavku je govorio o tome zašto američki zvaničnici razgovaraju sa bh. političarima koje su SAD sankcionisale.

O sankcijama

– Povremeno se sastajemo s ljudima koji su pod sankcijama kad smatramo da je to u našem interesu, ali to nije redovna pojava. Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: “Vaše sankcije ne znače ništa”. Ali, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste, odgovorio je.

Prema svemu navedenom navedenom, ambasador Murphy je siguran da su sankcije učinkovite, kome god da su nametnute.