američki ambasador

Murphy: Za blokadama posežu oni koji su se ranije žalili na blokade. Reagovat ćemo!

Banja Luka: Američki veleposlanik u BiH iskazao zabrinutost posljednjim potezima Republike Srpske
08.04.2022., Americki kutak, Banja Luka (BiH) – Michael Murphy, americki veleposlanik u BiH, odrzao je konferenciju za medije na kojoj je rekao da SAD nisu u BiH da bi ukidale Republiku Srpsku, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u poslednjem periodu. Murphy je istakao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim drustvom, te predstavnicima kulturnih institucija u Banjaluci. On je izrazio i nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o drzavnoj imovini u RS i rekao da se to kosi sa ustavom i Daytonskim sporazumom, kao i da to pitanje treba rjesavati u institucijama, tako sto ce politicari sjesti i razgovarati. Rekao je i da se vec sreo sa Miloradom Dodikom. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Od početka ove sedmice teče rok od 30 dana u kojem novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) treba imenovati novu vladu tog entiteta

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy poziva na što brži dovršetak uspostave vlasti u našoj zemlji, posebice u Federaciji BiH, uz ocjenu da postoji jasna parlamentarna većina u entitetu koju treba poštovati te uz neizravan poziv upućen Stranci demokratske akcije (SDA) da odustane od blokada.

Od početka ove sedmice teče rok od 30 dana u kojem novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) treba imenovati novu vladu tog entiteta.

HDZ BiH te osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije su dogovorili uspostavu vlade iz koje bi bila isključena SDA, no potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je iz te stranke, najavio je kako će uskratiti potpis na odluku o imenovanju vlade iz koje bi njegova stranka bila isključena.

Murphy: Pozorno pratim šta se zbiva

Po ustavu Federacije supotpis dva dopredsjednika nužan je na odluci o imenovanju vlade i za sada nema naznaka kako će taj problem biti riješen. Ambasador Murphy kazao je kako SAD, kao i cijela međunarodna zajednica prate šta se zbiva i očekuju da se vlada što prije formira.

“Pozorno pratimo što se zbiva i za bilo kakvu vrstu blokade smatrat ćemo odgovornima one političke lidere kojima je bitan osobni politički probitak, a ne probitak njihovih glasača”, rekao je Murphy.

Sličnu poruku jučer je u ime Europske unije političkim strankama u BiH poslao i šef delegacije EU Johann Sattler.

“Već smo poduzimali konkretne mjere”

Američki ambasdador prozvao je SDA kazavši da je neprihvatljivo da sada za blokadama posežu oni koju su se ranije žalili na blokade. Time je aludirao na tvrdnje iz SDA da je HDZ BiH kočio uspostavu nove vlade Federacije nakon izbora provedenih 2018., zbog čega je i dalje u tehničkom mandatu ona koja je izabrana još 2014.

Murphy je istaknuo kako su političari uoči posljednjih izbora dali jasna obećanja o provedbi reformi i potpori euroatlantskom putu BiH i sada to trebaju provesti.

“Pozvat ćemo ih na odgovornost. Već smo poduzimali konkretne mjere zbog antidejtonskog djelovanja i činit ćemo to opet ako bude potrebno”, zaključio je američki ambasador.