Član Kriznog štaba

Musa: U Federaciji do sada testirano 590 osoba, 33.000 pod nadzorom

musa(1)

Najviše slučajeva zaraze korona virusom 32 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 11, Kanton Sarajevo sa deset, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Unsko-sanski sa šest

Član Kriznog štaba i šef epidemiološke služba Federalnog zavoda za javno zdravstvo Sanjin Musa u obraćanju javnosti kazao je do 12 sati testirano novih 65 uzoraka u Federaciji od čega je osam potvrđeno.

„Što se tiče novih potvrđenih slučajeva od osam njih četiri su iz Konjica, Sarajeva. Ukupno je testirano 590 osoba, a kod 74 je potvrđena zaraza koronavirusom. U Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10 nema potvrđenih slučaja. Imamo nažalost i tri potvrđena smrtna slučaja“, kazao je Musa.

Najviše slučajeva zaraze korona virusom 32 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 11, Kanton Sarajevo sa deset, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Unsko-sanski sa šest. U Bosansko-podrinjskom kantonu potvrđeno je pet slučajeva oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Dodao je da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom više od 33.000 osoba, a da će se taj broj povećavati.

„U 11 sedmici prvi su slučajevi zabilježeni, u 12. sedmici otkrivena su dva veća i sedam manjih grupiranja, u 13. sedmici dva manja grupiranja u KS i ZHNK“, dodao je Musa kazujući da je virus uvezen iz Italije, Švicarske, Turske, Njemačke, a da je najveće grupiranje krenulo iz Konjica čak 27.

„Posebno pratimo skrining i trijažu u svim zdravstvenim ustanovama. Zaključujemo da je blizak i duži kontakt pogodan za infekciju. Sva testiranja se vrše prema definiciji sumnjivog slučaja, to znači da sve osobe koje se vezuju sa zemljama s povećanim prijenosom virusa i osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, kao i testiranje onih sa simptomima i respiratornim smetnjama i sa sa jasnim kliničkim slikama testiraju.

Nije mogao precizno odgovoriti zašto su testirani politčari koji nisu imali nikakvih simptoma, a nisu testirani muškarac iz Konjica, kao i umrla žena iz Hrasnice.

Dodao je da poziva građane na odgovorno ponašanje i redovno praćenje naredbi relevantnih institucija.