Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mušić: Bit će oporezovani svi dobici igara na sreću u FBiH

edin music12

Novim zakonskim rješenjima iz oblasti igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine koja će uskoro biti usvojena bit će oporezovani svi dobici, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se, istakao je, o novim zakonskim rješenjima prepisanim po modelu koje primjenjuje Hrvatska kao susjed BiH, kao članica Evropske unije, a ne onim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću FBiH koje je usvoji Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Ranije predložena zakonska rješenja su, navodi Mušić, usvojena na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali u Domu naroda Parlamenta FBiH su vraćena u nacrt s namjerom da Vlada ponovno napravi izmjene i provede određenu raspravu.

“Nakon određenih dogovora prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od evropskih zemalja. Takva jedna forma zakona je obrađena u Vladi, dostavljena Parlamentu FBiH i po proceduri Dom naroda Parlamenta FBiH bi vrlo skoro trebao staviti to na dnevni red. Nakon razmatranja na Domu naroda Parlamenta FBiH i usvajanja u tom domu, Predstavnički dom Parlamenta FBiH bi trebao isti takav tekst ponovo da razmatra i usvoji. Mislim da će se u značajnoj mjeri popraviti taj jedan društveni defekt koji imamo, a koji je ustvari prouzrokovan postojećim zakonom. On je u vrijeme svog donošenja vjerovatno imao i jednu vrstu, da kažem, negativnog lobiranja da se dođe do ovakvog oblika zakona kojeg sada imamo”, rekao je Mušić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pojasnio je i šta predviđaju novi modeli zakonskih rješenja o igrama na sreću koji će biti po uzoru na rješenja u Hrvatskoj.

“Taj zakon prije svega donosi da se oporezuje sve. Jednostavno neće postojati niti jedna vrsta igranja, kao što je sada slučaj da recimo da su dobici do 100 KM, koji su masovni dobici, a nisu od države popraćeni na najbolji način i nisu oporezovani. Time će se praktično sve vrste igara uvesti u sistem. One su već u sistemu, u softveru naše Poreske uprave FBiH koja ima jedan vrlo precizan pregled šta se dešava u registrovanim prostorima za igre na sreću”, kaže Mušić.

S druge strane, naglašava, povećanje određenih stopa tih poreza će u najvećoj mjeri uticati na porast prihoda lokalnih zajednica gdje se to igranje vrši što je i logično. Jedan manji dio prihoda, navodi, će biti usmjeren prema kantonima, a otprilike isti iznos bit će usmjeren i prema FBiH.

“Tako da ukupan taj sistem bi sa sadašnjih nekih 30-ak miliona KM koliko se u oporezivanju ukupno prikupi trebao biti po novom modelu preslikanom iz Hrvatske povećan za negdje tri do četiri puta”, ističe Mušić.

Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta

On je govorio i o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji je jedan od važnih segmenata reforme tog segmenta definiranim Reformskom agendom.

“Taj zakon je u svom prijedlogu već bio na Parlamentu FBiH, obavljena je rasprava. Očekujemo izjašnjenje možda na narednom zasjedanju. Na taj zakon pojavio se obzirom da je bio u hitnoj proceduri jedan veliki broj amandmana, njih preko 90 o kojim su se radna tijela, pa i Vlada trebali odrediti. Mi ćemo nakon tog zasjedanja radnih tijela, njihovog očitovanja po pitanju tih amandmana imati izjašnjenje o ovom zakonu i ja očekujem da će on biti vrlo brzo biti usvojen”, rekao je Mušić.

Najavio je kako će upravo na narednoj sjednici koja je zakazana za iduću sedmicu planirano da se Program rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u prijedlogu usvoji. Imali smo, kaže Mušić, na prethodnom zasjedanju njegov nacrt i ono što smatraju za bitno i težište rada u 2017. godini to je jedno dalje praćenje materijala i posebno prioritetno rješavanje i obrada materijala koji dolaze iz Vlade Federacije BiH uz sve one dopune koje se iskreiraju i od samih zastupnika, klubova zastupnika.

“Na tome ćemo raditi. Ono što smo u proteklom periodu radili u okviru Reformske agende bilo je prije svega na određeni način definisanje nekakvog radnog prava, a poslije toga smo imali jedan niz zakona koji su čisto finansijske prirode, definisanje rada agencija iz oblasti bankarstva, iz oblasti baš finansijskog sektora, kao što je zakon o bankama. A, ono što je sada aktuelno i na čemu je težište u ovom periodu to je stvaranje pretpostavki za nešto bolji poslovni ambijent. To je definisanje na jedan novi način i doprinosa i raznih vrsta poreza. Na neki način pokušat ćemo da budemo jedan istinski suport kao većina Vladi Federacije BiH, koja je naša, na svih onih 70-ak mjera i aktivnosti koje smo predvidjeli Reformskom agendom”, navodi Mušić.

Parlamentarna većina postoji

Pored toga, ovo proljeće, navodi Mušić, bilo je dosta dinamično: “Imali smo nekoliko tematskih i vanrednih sjednica vrlo zanimljivih, vrlo kvalitetnih i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti u Predstavničkom domu.”

“Kada kažem u Predstavničkom domu onda mogu kazati da bilo šta što se završi u jednom od domova, a nije u oba jednostavno nije završena stvar. Tako da je u FBiH i Predstavnički i Dom naroda Parlamenta FBiH su cjelina koja donosi potpune mjere i potpune zakone i ostalo”, ističe Mušić.

S obzirom na to da su pred Parlamentom Federacije BiH brojni bitni reformski zakoni, a s obzirom na dosadašnje česte krize rada institucija FBiH, prvenstveno zakonodavne koja je nekoliko mjeseci bila u potpunoj blokadi sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razgovarali smo i o tome da li ima parlamentarne većine koja će sve to “iznijeti”.

“Nekako u ovom mandatnom periodu, a čini mi se i ovim nekim ranijim periodima federalni Parlament je nekako po svojoj definiciji mjesto gdje se superponiraju određene politike unutar Federacije BiH gdje su one najizraženije, najjače i u svakom slučaju mi smo u ovom periodu prošli kroz dosta tih nekih vrlo zanimljivih perioda. Od promjene parlamentarne većine, napuštanje jednih, nedolazak drugih, jedan latentan pristup samim sjednicama. U pojedinim sjednicama smo imali situaciju da kažemo, evo, mi smo prisutni tu, nećemo ništa diskutovati, nećemo nizašto glasati, jednostavno to su periodi koji su iza nas. Ja mislim i ubijeđeni smo da mi imamo parlamentarnu većinu i da smo spremni pratiti Vladu i sve ono što je definisano programom Reformske agende”, kaže Mušić.

Tuzla će se povezati preko Žepča i Zavidovića

Gradnja cesta, navodi Mušić, bez obzira koje kategorije je prevažna za svaku zemlju tako i za Bosnu i Hercegovinu.

“Mislim da je nulti prioritet gradnja autoputa na Koridoru 5 c i smatram da iz ugla gledanja iz Parlamenta FBiH da smo mi skoro sve pretpostavke za tako nešto postigli i na neki način omogućili i Vladi, a prije svega Javnom preduzeću Autoceste FBiH da razvijaju dalje taj projekat. Ovo što je sada aktuelano, to je pitanje akciza, jer postoje ti neki limiti za dalju progresiju kreditnih zaduženja, ali sigurno će se otvoriti sigurno niz pitanja vezanih za gradnju brzih cesta”, ističe Mušić.

Također, navodi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, prioriotetna su dva pravca. Jedan je, ističe, ovaj koji je najopterećeniji, u dolini Lašve, odnosno u zoni Lašva prema Travniku i dalje uvezivanje sa Unsko-sanskim kantonom i drugi povezivanje Goražda sa jednom brzom modernijom cestom sa Sarajevom.

Ono što se aktueliziralo proteklih dana, naglašava Mušić, je tema vezana za ideju spajanja Beograda i Sarajeva nekom boljom cestom.

“Mislim da je to tema oko koje treba dalje razgovarati i dalje pričati. Mislim da smo prebrzo upali u nekakvu da kažem ideju konačnosti razvoja tog projekta nepotrebno. Smatram da gubimo jako puno energije i ideju koju je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razvio sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem jednostavno neki drugi su prihvatili u ovoj zemlji tako što stavljaju stranačke markice i onda licitiraju sa tim nekakvim pravcima koji sigurno, i jedan i drugi zaslužuju pažnju i važnjost. Ali, mislim da nepotrebno smo izgubili, odnosno gubimo energiju na ideju kojoj dajemo već jednu konačnost, a nije ni blizu”, cijeni Mušić.

Pitali smo Mušića, da li će Tuzla, odnosno tuzlanski bazen ostati infrastrukturno izoliran kada su u pitanju brze ceste od ostatka Federacije BiH, odnosno BiH.

“Ne. To nije naša namjera, niti apsolutno. Moje mišljenje i mišljenje svih nas je da taj prostor najmnogoljudnijeg kantona i te regije uvežemo vrlo kvalitetno na Koridor 5c. Koji će to biti precizan pravac, mislim da je on već dobio određene konture i da taj ipsilon koji se već duže vremena pominje od Žepča preko Zavidovića i zone prema Tuzli čini se kao najoptimalniji”, navodi Mušić.

Izbori u Mostaru teško ove, ali trebaju biti naredne godine

S obzirom na to da se nalazi na poziciji predsjednika Kantonalnog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona i potpredsjednika SDA zanimalo nas je i da li će ove ili naredne godine konačno nakon skoro deset godina biti izbora u Mostaru.

“Prema onome kako sada stvari stoje težište u ovoj zemlji je stavljeno u političkom smislu od HNS-a i HDZ-a na Izborni zakon BiH kojim bi se definisao izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda i mislim definicija Doma naroda. Tema Mostara se pominje već duže vrijeme onako usput nakon glasanja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kada je nekoliko modela bilo u igri. Mislim da tadašnji model koji su ponudili SDA i SBB da je jedan optimalan model za sve u Mostaru, za Mostarce, za Mostar, za Bošnjake Mostara, za Hrvate Mostara, a posebno za mostarske Srbe. Jednostavno, taj model je bio jako dobar. Meni je žao što taj model nije prepoznat prije svega od političkih predstavnika u Parlamentu BiH iz RS-a koji su glasali, koji su se izjašnjavali o tom modelu. Međutim, niti jedan od predložena tri ili četiri modela koja su tada bila nije prošao”, kaže Mušić.

Navodi da se nada da će na gradskom nivou, gradski odbori stranaka koje dole egzistiraju, u Mostaru, razviti neki od modela za definisanje Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

“Po meni je nerealno da se dese izbori u ovoj godini, ali bi bilo neophodno da se dese 2018. gdoine možda u isto vrijeme kada i opći izbori”, kaže Mušić.

O tome da li se boji da će ukoliko ne bude provedena presuda Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH u smislu ujednačavanja vrijednosti glasa to dovesti do krize koja će rezultirati odgađanjem općih izbora u Bosni i Hercegovini, Mušić je dao svoje mišljenje.

“Ne bojim. Ne smatram da je to neki ekvivalent, više je to nastojanje nekakve kvalitetnijeg ili snažnijeg pozicioniranja određenih elita, prije svega, hrvatskog naroda”, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.