Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mušić i Kandemir: Bitno pokretanje avionske linije Mostar – Istanbul

music_kandemir2222

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić prvi puta se, od njenog stupanja na dužnost, zvanično sastao sa Zerrin Kandemir, konzulicom Republike Turske u Mostaru.

Kako je saopćeno, Mušić je upoznao konzulicu Kandemir o situaciji u HNK, izražavajući zadovoljstvo i pohvale Republici Turskoj zbog njenog značajnog prisustva i pomoći koju kroz vrijeme čine na ovom području. Mušić je od brojnih projekata naveo bitnost projekta vjetro-parka Podveležje koje je u fazi realizacije, nastavak gradnje puta Stolac-Neum, završetak radova na hotelu „Ruža“ i kupovinu „Staklene banke“ u Mostaru za smještaj federalnih institucija, završetak radova na izgradnji Studentskog hotela u Sjevernom logoru, te još niz infrastrukturnih projekata.

-Smatram jako bitnim pokretanje avionske linije Mostar-Istanbul. Tim vazdušnim mostom otvorile bi se i prilike za unaprijeđenje biznisa, ali bi se i otvorila mogućnost bržeg ulaganja i rješavanja raznih projekata na relaciji Hercegovine i Turske – naveo je Mušić.

Konzulica Kandemir je istakla kako Republika Turska u kontinuitetu podržava mnoge projekte u Hercegovini.

-U proteklom periodu to su bile obnove mnogih porušenih kulturno-historijskih spomenika. U narednom periodu namjeravamo snažnije podsticati privrednike iz Turske da ulažu u ovaj kanton, koji ima sjajne predispozicije za svaku vrstu razvoja. Želimo potaknuti i žene da se hrabrije upuste u projekte zapošljavanja, u čemu smo im spremni pomoći. Posljednja investicija turskih privrednika je bila prije nekoliko mjeseci u Čapljini i tim projektom će se otvoriti nova radna mjesta – rekla je konzulica Kandemir.

Mušić i konzulica Kandemir složili su se da je Mostar kulturno-historijski biser koji mora konačno prodisati punim plućima, integrirati se u svim segmentima, što bi zaustavilo odlazak mladih ljudi. Preduslov za to su izbori u Mostaru i u tom pravcu potrebno je učiniti sve da toga dođe što je moguće prije, saopćeno je iz Mušićevog ureda.