Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mušić i Moore o borbi protiv korupcije i sprečavanju mržnje (VIDEO)

BiH

FNA_57838

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore razgovarali su danas u Sarajevu o efikasnosti rada javne uprave, borbi protiv korupcije i kriminala te o sprečavanju različitih oblika mržnje.

Mušić je naglasio da osim rada na ovim pitanjima pred Federalnim parlamentom je i rad u oblasti evropskih integracija što je i dalje izazov, ali je izrazio zadovoljstvo što je ova institucija kvalitetno odgovorila na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije koja su bila zatražena.

Zahvalio je Misiji OSCE-a koja je pružila podršku kada je u pitanju prevođenje seta odgovora na jedan od službenih jezika zemalja članica Evropske unije, a ovaj parlament će to učiniti na engleskom jeziku.

Moore je istakao da ova misija već godinama ima uspješnu saradnju s demokratskim institucijama u BiH uključujući Federalni parlament, naglašavajući da je bitno razgovarati o temama koje su važne za provođenje reformi kao što je obrazovanje.

Govoreći o suzbijanju govora mržnje, istaknuo je važnost postojanja 31 lokalne koalicije protiv mržnje, ponovivši da je još 2007. godine Međunarodni sud pravde utvrdio da je počinjeni genocid u Srebrenici.

– Stoga nema razloga da se ta činjenica negira, to je jedinstven i zajednički stav međunarodne zajednice. Neki ljudi ta pitanja spominju u kontekstu obrazovanja i udžbenika, ali je problem BiH što ima previše politike u svim segmentima društva pa i u obrazovanju – naglasio je Moore.

Bez obzira na to, zaključio je da ne postoji opravdanje za negiranje genocida u Srebrenici.