Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mušić: U narednim danima konsultacije za zasjedanje Predstavničkog doma

edin music

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić navodi da je, zbog štetnosti koje su prouzrokovane neusvajanjem dnevnog reda i predloženih tačaka za jučerašnju sjednicu Doma na čijem je čelu, kao i svih negativnih implikacija koje su uslijedile, kao predsjedavajući tog doma, dužan da se javnosti obratiti saopštenjem.

Mušić podsjeća da je, uvažavajući rad Vlade FBiH, pripremljene i izuzetno važne delegirane zakone i odluke od izvršne vlasti Parlamentu FBiH, a u skladu sa ovlaštenjima i obavezi prema interesima građana, prije svega borcima, invalidima, penzionerima, socijalnim kategorijama, kao i drugim korisnicima budžeta FBiH, zakazao za jučer 24. vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa osam tačaka dnevnog reda.

Neusvajanje dnevnog reda, na kojem je bio Prijedlog Zakona o PIO, Prijedlog budžeta za 2018. godinu, te prijedlozi odluka o davanju saglasnosti vanbudžetskih fondova, koji imaju za cilj finansijsku stabilnost FBiH, posljedica je određenih politikanstava koja su posljednjih mjesec dana opteretili BiH, ali i opstrukcija onih opozicionih političkih subjekata koji za cilj imaju stvaranje krize i zaustavljanje svih pozitivnih projekata u FBiH. Takvo političko okruženje u konačnici dovelo je građane Federacije BiH u ovakvu situaciju, navodi Mušić.

Na jučerašnjoj 24. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 98 izabranih zastupnika, prisutno je bilo njih 73.

Za dnevni red glasalo je 48 zastupnik, 14 je bilo protiv, a 11 suzdržano. Za rad i usvajanje dnevnog reda su bili zastupnici SDA (28), SBB (16), BPS (2) i A-SDA (2). Zastupnici iz opozicije, SDP (9) i DF (5) bili su protiv. Suzdržani su bili DF (8) i SBiH (3). Zastupnici HDZ BiH i HDZ 1990 nisu prisustvovali sjednici. Navedeni podaci su činjenice koje ukazuju zašto je ishod ove vanredne sjednice imao takav epilog, navodi Mušić u saopćenju.

-Zbog pobrojanih okolnosti u narednim danima zajedno s predstavnicima parlamentarne većine, ali i opozicije, obaviti ćemo razgovore i konsultacije kojima bi prevazišli nastalu situaciju i otklonili sve prepreke kako bi delegirane tačke dnevnog reda od strane Vlade FBiH i usvojili u što kraćem periodu – kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.