Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"podjela 100 respiratora"

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora FUCZ podnio ostavku: Najveći razlog su respiratori

respiratori-kcus

“Ja ni danas ne znam ko je odredio da se kupe upravo ti uređaji i ja sam za informaciju da su respiratori nabavljeni čuo onog trenutka kada su sletjeli na aerodrom”

S.DEGIRMENDŽIĆ

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite podnio je Vladi FBiH zahtjev za razrješenje s te pozicije na kojoj je bio od maja ove godine kada je zbog afere “Respiratori” suspendiran direktor te uprave Fahrudin Solak.

Kadribegović u razgovoru za Fokus kaže da je ostavku podnio jer poslovi koji su stavljeni pred FUCZ-e prevazilaze njihove mogućnosti, a kaže da se “može reći” da su upravo dešavanja u vezi s raspodjelom 100 respiratora ACM812 A najveći razlog njegove ostavke.

– Može se reći da je to najveći razlog. Sama činjenica da mi nalazimo neke načine kako da ih smjestimo ,da raspodijelimo te respiratore po zaključku Kriznog štaba i činjenica da su uvezeni kako su uvezeni , na neobičan način, da mi trebamo naći instalatera, da treba naći verifikacijsku kuću, pa se onda u toj verifikaciji pojave neočekivani problem iz oblasti mjeriteljstva, iscrpljuje i uzima puno energije. Ne može FUCZ to riješiti, niti treba riješiti. Ja sam doveden u situaciju da izgleda kao da sam u službi da ja nešto branim, a ne branim. Ni dan danas ja ne znam sve odgovore na pitanja koja su mi postavljana i u Parlamentu FBiH u vezi s respiratorima. Ja ni danas ne znam ko je odredio da se kupe upravo ti uređaji i ja sam za informaciju da su respiratori nabavljeni čuo onog trenutka kada su sletjeli na aerodrom – pojašnjava Kadribegović svoja saznanja o uređajima za koje je kasnije sva odgovornost njihovog stavljana u funkciju prebačena upravo na njega.

Kadribegović

Iako kaže da na njega niko nije vršio pritisak, Kadribegović ističe da su sami događaji u vezi s nabavkom respiratora i svim onim što je uslijedilo kada je Vlada FBiH u maju njega postavila za ovlaštenu osobu da rukovodi FUCZ-e pritisak sam po sebi.

– Konkretno, ja zateknem respiratore u nekom našem privremenom skladištu, a oni su zapravo trebali biti u zdravstvenim ustanovama. Postavi se pitanje dalje distribucije, instalacije, a nismo mi ti koji trebaju određivati jesu li upotrebljivi ili neupotrebljivi. U ovoj zemlji bi trebalo da imamo nadležne institucije koje to kažu, jer to su medicinska sredstva. Mi imamo jedino potpisano i ovjereno pečatom ono što smo dobili od Instituta za mjeriteljstvo i instalaterske kuće iz Srbije. A, uz sve to FUCZ od 16. marta radi kao i svi u vanrednim okolnostima i većina radnika Uprave radi i vikendom i daje svoj maksimum . A, zbog svega ovoga i institucija i mi smo na neki način kriminalizirani .Sve je to iscrpljujuće- priča Kadribegović.

Kadribegović kaže da je do sada u bolnicama u FBiH instalirano 55 respiratora ACM812 A, ali da nisu još verifikovani, te da firma Profesional medic iz Srbije i njena “kćerka firma” Dre medical iz Sarajeva do 22. decembra neće moći nastaviti instalaciju jer dio uposlenika tih firmi je u izolaciji, a drugi dio angažiran je na poslovima instalacije u Srbiji.