Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej ratnog djetinjstva mogao bi dobiti prostorije u Starom Gradu

irfan cengic12

Nakon što je udruženje „Urban“ u prethodnom periodu javnosti skrenulo pažnju da nemaju adekvatan prostor za smještaj Muzeja ratnog djetinjstva, reagovao je SDP BiH Stari Grad i ponudio rješenje kojim bi Muzej bio smješten u jezgri Starog Grada.

„Mi, djeca odrasla u opkoljenom Sarajevu, veoma lično i emotivno gledamo na ovu ideju. Dobro znamo šta smo sve prošli, kako su izgledali naši dani dok smo se skrivali u podrumima i o svijetu učili kroz zvuke granata i odjeke detonacija. Uložiti ćemo sav neophodan napor i trud kako bi Sarajevo što prije dobilo Muzej ratnog djetinjstva“, rekao je Irfan Čengić, šef Kluba vijećnika SDP Stari Grad i generalni sekretar ove stranke.

Klub Vijećnika SDP BiH Stari Grad Sarajevo već je na sjednici kolegija uputio u proceduru
Prijedlog zaključka o aktivnostima na otvaranju Muzeja ratnog djetinjstva. O ovom Prijedlogu će se Vijeće izjašnjavati na martovskoj sjednici. U starogradskoj organizaciji SDP BiH vjeruju da će i druge stranke pružiti podršku ovom prijedlogu, te da će Muzej ratnog djetinjstva što prije dobiti svoje prostorije u Starom Gradu.

„Ovaj muzej vidimo kao strateški bitan projekat jer ima odličan potencijal da postane dio
jedinstvene turističke ponude Sarajeva. Turisti koji dolaze u posjetu našem gradu žele saznati što više o ratnom periodu, na ovaj način im se može ponuditi takvo iskustvo iz jednog neobičnog ali svima razumljivog aspekta. Muzej ratnog djetinjstva nosi i veliku težinu u okviru naše kulture sjećanja koju moramo održavati bez obzira na cijenu. To što smo preživjeli kao djeca ratnog Sarajeva moramo sačuvati, našim uspomenama opominjati, kako bismo stvarali državu i svijet siguran za djecu“, poručio je Malik Garibija, predsjednik SDP BiH Stari Grad Sarajevo.