Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Muzej ratnog djetinjstva tužio ministra kulture KS Alikadića za klevetu

alikadic_sastanak_kutura (1)

U Muzeju ratnog djetinjstva kažu da zaključuju taj slučaj videom u kojem predstavlja javnosti dokumente koji dokazuju da je ministar iznosio neistine o radu Muzeja

Muzej ratnog djetinjstva (MRD) predao je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu za klevetu protiv ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića i Vlade.

Iz Muzeja ističu da su ranije ukazali na zloupotrebe i netransparentnost pri dodjeli budžetskih sredstava, nakon čega je Alikadić, koristeći službene kanale Ministarstva kulture i sporta KS i Vlade KS, iznio ogroman broj neistina i parcijalnim objavljivanjem dokumenata pokušao manipulirati javnost s ciljem narušavanja ugleda tog muzeja.

Naglašavaju da je u tom ‘napadu’ na nezavisnu kulturnu instituciju, ministar Alikadić pokušao političku odluku o ukidanju bilo kakve podrške projektima MRD u 2020. godini ‘zamaskirati’ iznošenjem niza neistina poput toga da Muzej nije pravdao sredstva iz 2019. godine ili da je sredstva za 2020. godinu tražio za plate menadžmenta. Podsjećaju da je Alikadić te neistine uporno ponavljao u različitim medijima s ciljem da prikrije netransparentnu dodjelu sredstava po nepoznatim kriterijima.

Međutim, iz Muzeja kažu da je nekoliko medija utvrdilo da je ministar Alikadić ‘manipulisao činjenicama i da je iznio dezinformacije’, te da je ‘iznio neistine o finansiranju MRD, platama uposlenika i uopće o radu Muzeja’.

U Muzeju ratnog djetinjstva kažu da zaključuju taj slučaj videom u kojem predstavlja javnosti dokumente koji dokazuju da je ministar iznosio neistine o radu Muzeja.

– Iako se MRD od osnivanja finansira više od 95 posto iz međunarodnih izvora, a tek od 0 do 3 posto iz budžetskih izvora bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, zavisno od godine do godine, ne pristajemo da komfor koji imamo zbog finansijske neovisnosti bude razlog da žmirimo na zloupotrebe javnog novca – kazao je direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Tvrdi da im neovisnost koju imaju daje poziciju i odgovornost da nastave javno govoriti o zloupotrebama u oblasti kulture te da ih u tome neće spriječiti ni inspekcije ni ukidanje pristupa javnim sredstvima, a ni najnovija metoda pritiska – institucionalni obračun temeljen isključivo na lažima, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.