MVP poziva na oprez građane BiH koji putuju u Tursku

plaza turska345

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP), nakon pokušaja državnog udara u Turskoj od 15. jula, bh. građanima preporučuju oprez prilikom putovanja u ovu zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je u Turskoj uvedeno tromjesečno vanredno stanje MVP je upozorilo bh. građane koji putuju u ovu zemlju da, između ostalog, izbjegavaju mjesta masovnog okupljanja.

“Ministarstvo vanjskih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Republiku Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički”.

Naglašavaju da zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od deset kilometara sa Sirijom.

“Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, odnosno provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informirano je od ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano”, naveli su iz MVP-a.

Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

“Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku. Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije”, dodali su iz MVP-a.