BiH

mup rs

Na bh. ceste izlazi pet novih neobilježenih presretača, imat će ugrađene radarske kamere

17/08/2020

Cilj je da se na ovaj način spriječi prekoračenje brzine kretanja vozila u saobraćaju, što je i najčešći uzrok teških saobraćajnih nesreća

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS saopćilo je da od danas na putevima ovog bh. entiteta nalazi još pet neobilježenih službenih vozila sa ugrađenim radarskim kamerama.

Cilj je da se na ovaj način spriječi prekoračenje brzine kretanja vozila u saobraćaju, što je i najčešći uzrok teških saobraćajnih nesreća.

U kontrolama saobraćaja na putevima RS-a aktivno je ukupno sedam presretača (dva presretača su aktivna još od jula 2019. godine), a očekuje se da će u narednom periodu biti završena ugradnja mobilnih radara u još pet službenih vozila MUP-a RS.

U pitanju su savremeni uređaji koji imaju mogućnost da mjere brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila sa kojima se mimoilaze i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smijeru.

Radarski uređaj koristi 3D radarsku tracking antenu, kao i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja, te ima mogućnost rada u dva moda, mirovanju i pokretu. Svaki prekršaj evidentira se fotografijom i videom zapisom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.