Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Bulevaru branilaca Dobrinje postavljeni fiksni i potapajući stubići (FOTO)

BiH

stubovi dobrinja1
Foto: D. Begović

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta mjesne zajednice i izvođača radova obišli su radove na Bulevaru branilaca Dobrinje, gdje je u toku ugradnja fiksnih i potapajućih stubića za zaštitu trgova i pješačkih zona od motornog saobraćaja.

Na ovaj način formirat će se pješačke zone sa ograničenim i kontrolisanim pristupom motornih vozila, dok će se ugradnjom potapajućih stubića omogućiti pristup vozilima hitne pomoći, policije, vatrogasaca i drugih javnih službi.

Realizacijom ovog projekta steći će se uslovi za nastavak uređenja šetnice na Bulevaru branilaca Dobrinje i izgradnju centralnog trga, čime će Dobrinja dobiti jedinstven prostor. Općina Novi Grad Sarajevo je u 2017. godini pripremila projektnu dokumentaciju, ishodovala saglasnosti i provela proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova za zatvaranje trgova na Dobrinji i Alipašinom Polju – u C fazi. Vrijednost ugovorenih radova je 123.000 KM.

„Cilj projekta je da se odvoje pješačke zone od motornog saobraćaja i ograniči kretanje vozila, te da ulazak bude samo dostupan javnim službama poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije. Općina je također planirala na Dobrinji izgraditi centralni trg, koji će zajedno sa šetnicom činiti jednu arhitektonsku cjelinu, koja će dati novi izgled naselju Dobrinja“, kazao je Kenan Bukva, šef Odsjeka u Službi za investicije Općine Novi Grad.

Dodao je da je planirano zatvaranje i Trga Nezavisnosti na Alipašinom Polju u C fazi, te da je u proteklom periodu  uređen Teheranski  trga u Saraj – Polju. Svi ti projekti su dio Programa

„Novi Grad 2020.“ kojima se želi postići bolji kvalitet života u urbanim sredinama kao i povećanja sigurnosti pješaka u pješačkim zonama, te produžetak eksploatacije pločnika, jer neprimjerenim kretanjem teških motornih vozila dolazi do teških ošećenja ploča, a vrijednost investicije njihove sanacije iz godine u godinu je izuzetno velika.

Emir Dedović, zamjenik direktora firme Ses d.o.o. koja izvodi radove, kazao je da je trenutno  na Bulevaru branilaca Dobrinje, u dužini od 950 metara ugrađeno oko 125 fiksnih i 4 potapajuća stubića.

„Ulaz preko potapajućih subića vršit će se putem čitača kartica, koje će imati hitna pomoć, policija, vatrogasci i druge javne službe, a izlaz će funkcionisati na induktivnoj petlji kada se stubić spusti vozilo će imati pristup“, objasnio je Dedović.