Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrivanje pozicija

Na čelo FUP-a dolazi Robert Perić, brat Čovićevog badže Dragana Perića?

covic

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i Dragan Perić su oženili dvije sestre, pa se očekuje da bi Dragan Perić mogao imati snažnu podršku HDZ-a prilikom izbora novog direktora FUP-a

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razriješila je dužnosti direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, s danom 28. januar 2019., kada je Lukač podnio ostavku na tu poziciju.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH razmatrao je 7. januara prijave na Javni konkurs za novog direktora Federalne uprave policije. Na konkurs se prijavilo osam kandidata: Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ivica Bošnjak, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ensad Korman, službenik FUP-a, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

Robert Perić je brat Dragana Perića, javlja agencija Patria. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i Dragan Perić su oženili dvije sestre, pa se očekuje da bi Dragan Perić mogao imati snažnu podršku HDZ-a prilikom izbora novog direktora FUP-a.

Dragan Čović je i ranije rodbinu i bliske prijatelje smještao na različite funkcije u javnim insitucijama. Kćerka predsjedika HDZ-a BiH, Danijela Čović-Primorac, zaposlena je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, zet Davorin Primorac direktor je Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), a njegov brat Ivica Primorac rukovodilac je sektora finansija u istoj agenciji.

Druga Čovićeva kćerka Sanja Čović-Krezić radi kao rukovodilac jevnog sektora u Zavodu za zapošljavanje HNK, dok je njen suprug Marijo Krezić zaposlenik Elektroprivrede HZHB. Krezićev brat Dario bio je Čovićev savjetnik za sigurnost.

Nezavisni odbor trenutno čeka da im se dostavi dokumentacija koja se pribavlja službenim putem od nadležnih institucija za sve kandidate prijavljene za poziciju direktora FUP-a, nakon čega će se zakazati termini intervjua s kandidatima.