Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šengen zona

Na graničnim prelazima prema Hrvatskoj najavljene određene izmjene

Hrv. Kostajnica: Na grani?nom prijelazu na hrvatskoj strani nalazi se i carinska služba BiH
17.04.2015., Hrvatska Kostajnica - Granicni prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici. Zbog nedostatka zemljista na bosanskohercegovackoj strani granice, policija i carinska sluzba BiH smjesteni su na hrvatskom teritoriju. Kako su cijene benzina, kucnih potrepstina te hrane osjetno nize u Bosanskoj Kostajnici, veliki broj gradjana iz Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje odlazi u dnevnu nabavu i kupnju na bosansku stranu. Najvise se kupuju cigarete, te alkoholna pica, pivo a nemali broj gradjana kupuje i kruh cija je cijena oko 3 kune. Gajba piva krece se izmedju sezdeset i osamdeset kuna, a kako navode mjestani i ono malo mladih koje je ostalo na hrvatskoj strani svoje vecernje izlaske provode na bosankoj strani u njihovim klubovima i kaficima. "nPhoto: Robert Anic/PIXSELL"n

Kovačević je kazao da bi BiH trebala odraditi neke tehničke stvari poput uvođenja elektronskog potpisa, što bi uveliko pomoglo protočnosti roba

Potpredsjednik Hrvatske privredne komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da ulazak Hrvatske u “Šengen” nije ništa promijenio u smislu graničnog režima sa BiH.

Na forumu “Efekti ulaska Republike Hrvatske u Šengen iz ugla ekonomske saradnje HR/EU BiH”, koji je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala u suradnji s Hrvatskom privrednom komorom, Kovačević je naveo da se Šengen procedure primjenjuju već neko vrijeme, te da nema nikakvih novih postupanja.

– Primjetno je da nam u određenim stvarima sistemi nisu kompatibilni i zadaća je na bh. strani da iskoristi svoje mogućnosti i pokrene inicijative prema Evropskoj komisiji – rekao je Kovačević.

Dodao je da bi BiH trebala odraditi neke tehničke stvari poput uvođenja elektronskog potpisa, što bi uveliko pomoglo protočnosti roba.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da su od kolega iz Hrvatske dobili uvjeravanja da se carinske procedure neće mijenjati, dok će se određene promjene odnositi na prelazak putnika iz trećih zemalja preko granice.

Pojasnio je da će te izmjene biti uvedene krajem 2023. i uključivat će davanje biometrijskih podataka svih putnika, što bi trebalo trajati 30 do 60 sekundi po osobi.

– Potrebno je, bez odlaganja, u saradnji s nadležnim organima Republike Hrvatske, te organima i tijelima Evropske unije, prije nego što zaživi sistem ETIAS, izvršiti određene izmjene. Hitno moraju biti riješena pitanja BIP-ova i boravka vozača. Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Istovremeno, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Komora je uputila inicijativu da se profesionalni vozači izuzmu od ovog ograničenja i da imaju status koji u Schengen prostoru imaju mašinovođe, pilotsko osoblje, brodari i sl – istakao je je Vuković.

Vuković je potcrtrao da BiH i Hrvatska imaju trgovinsku razmjenu u vrijednosti osam milijardi KM, te da ona kontinuirano raste.

Forumu su prisustvovali predstavnici nadležnih tijela dviju zemalja, među kojima su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fito-sanitarne službe, te predstavnici komora.