Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon napada vandala

Umbrella: Hitno osigurati zaštitu medijskih djelatnika

mediji novinari kamere pixabay

Napadi na novinarke i novinare, uključujući vandalsko uništavanje lične imovine, koji su od početka godine eskalirali dovoljno govore o nivou medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini, a posebno u kontekstu najavljenih izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske., saopćeno je iz Umbrelle

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje pokušaj zastrašivanja novinara EuroBlica i portala Srpskainfo Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, te zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da što prije identifikuje i sankcioniše počionioce koji su oštetili automobile novinara.

Samo dan nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pojedine novinare koji se protive kriminalizaciji klevete etiketirao kao „spodobe“ te izjavio da „godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju“ nepoznati vandali su tokom prethodne noći izgrebali haube, vrata i krov automobila na javnom parkingu ispred zgrade. Da su na meti vandala bili isključivo automobili Trifunovića i Morače govori i činjenica da ni jedno drugo auto na parkingu nije bilo oštećeno.

Napadi na novinarke i novinare, uključujući vandalsko uništavanje lične imovine, koji su od početka godine eskalirali dovoljno govore o nivou medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini, a posebno u kontekstu najavljenih izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske.

Atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, zastrašivanja, vrijeđanja, ponižavanja, omalovažavanja i etiketiranja, kao i nedovoljna efikasnost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinioce ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja.

Pozivamo sve nadležne institucije, domaće i međunarodne organizacije da ovakvoj nedemokratskoj praksi stanu na kraj, osude napade na novinare, osiguraju efikasniju zaštitu medijskih djelatnika i slobode izražavanja u skladu sa EU standardima, te napadače sankcionišu po hitnom postupku.

Još jednom, Udruženja Umbrella, sa svojim članicama iskazuje puno podršku svim novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini koji se suočavaju sa napadima, prijetnjama, pritiscima, zastrašivanjem u ovom periodu „medijskog sivila“ i pokušaja da se zaustavi slobodna misao i slobodna riječ.

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal