Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Ilidži održana SDA tribina “Uloga mladih u lokalnoj zajednici”

izetbegovic tribina ilidza
Foto: D. B.

U organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Ilidža večeras je održana tribina “Uloga mladih u lokalnoj zajednici”, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u obraćanju kazao kako su skupovi poput ovog, kojem je prisustvovalo oko 1.000 mladih članova SDA, potrebni, naročito zbog okolnosti u kojima se BiH nalazi.

– Kad neki odlaze, kad nosimo teške terete i kad je sa svih strana pritislo, oni u SDA koji to neće da nose sa nama, koji se izmiču, koji se bore u tom času za vlast, bolje je da odu. Bit ćemo jači. Neka im je sretno, a uvjerit ćete se, ako Bog da, da ćemo se time ojačati – poručio je Izetbegović, piše Faktor.

Izetbegović je kazao i da one koji ne vole BiH, a žive u ovoj zemlji, već hvata panika i pokazuju znakove teške nervoze, a uz sve njihove otpore je u posljednje tri godine napravljen najveći iskorak od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Zahvaljujući našim načelnicima, poput Senaida Memića iz starije garde, Semira Efendića iz mlađe garde. Kad samo jednom godišnje dođete na Ilidžu, pa vidite šta se tu sve desi. Kad prođete kroz Novi Grad, pa vidite šta se sve izgradilo za pola godine ili godinu dana. Tako se to radilo i na nivou FBiH, na nivou države. Otvorila su se nova radna mjesta, radile su se reforme i sad se ustvari nalazimo na poziciji kada nema etapa više u toj postdejtonskoj obnovi, ističe Izetbegović, te dodaje:

– Ima samo zadnja faza i tu sam ja stvar jučer dogovarao sa Angelom Merkel, da u sljedećih osam do deset godina završimo posao. Kroz osam godina je BiH, ako Bog da, članica EU-a, članica NATO-a sa izgrađenom infrastrukturom za koju smo mi sada napravili i zakone, planove te osigurali sredstva – izjavio je, između ostalog,  Izetbegović.

Naglasio je da se u BiH vidi perspektiva te da se cilj, a to je prosperitetna i razvijena država, već vidi.

– Vidi se ta zastavica, taj cilj. 2026. godina, zapamtite tu godinu. U tih sljedećih osam do deset godina, vi ćete zajedno sa nama starijima završiti taj posao i onda ga definitivno preuzeti – poručio je Izetbegović.

Prisutnima su se, također, obratili predsjednik Općinskog odbora SDA Ilidža Fikret Prevljak te načelnici općina Ilidža i Novi Grad, Senaid Memić i Semir Efendić.