BiH

23 kreveta

Na KCUS-u otvoren odjel za izrazito teške Covid-19 bolesnike

05/03/2021

Već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorio je danas Posebni respiratorni centar Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške Covid-19 bolesnike u prostoru stare hirurgije.

Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radi se na proširenju kapaciteta za još 21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do deset dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta, saopćeno je iz KCUS-a.

Kapacitet Centra i cijelog KCUS-a sa 20 posto bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže bolesnike Covid-19. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo.

Svih ovih dana menadžment KCUS bez prestanka radi na osnivanju ovog Centra zajedno sa kompletnim osobljem, ističu iz ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, situacija sa epidemijom Covid-19 se dramatično pogoršava.

– Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bismo mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna. Bojimo se naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj zaraženih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana – rekla je Izetbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.