Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Slika-posmrtni ostaci-Kalinovik-06-05-2021-4. (1)

Pronalazak ove lokacije, rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA

Na području Kalinovika pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, a čim se ispune zakonom propisane procedure, pristupit će se procesu ekshumacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dežurni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, naredio je policijsko osiguranje lokacije, saopštilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH očekuje da u narednom periodu sa terena budu dostavljene tačne koordinate lokacije i svi potrebni podaci, kako bi se u što skorijem roku uputio prijedlog prema Sudu BiH, za izdavanje naredbe za proces ekshumacije.

Dežurni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, u kontaktu je sa policijskim službenicima SIPA-e, te je naređeno da lokalna policija, osigura dvadesetčetvoročasovnu zaštitu lokacije u mjestu Dobro Polje, opština Kalinovik.

Čim se ispune sve zakonom propisane procedure, pristupit će se procesu ekshumacije posmrtnih ostataka i daljeg utvrđivanja identiteta osoba kojima posmrtni ostaci pripadaju.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o posmrtnim ostacima najmanje jedne osobe.

Pronalazak ove lokacije, rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA, na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata u BiH.