Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na području Orašja prošle godine od mina očišćeno 635.377 kvadratnih metara

BiH

mine

U prošloj godini na području općine Orašje od mina je očišćeno 635.377 kvadratnih metara minsko sumnjive površine.

Uz dovršenje projekta razminiranja terena “Obala rijeke Save-Kopanice”, površine 125.643 kvadratnih metara, na području općine Orašje prošle godine urađena su još četiri projekta razminiranja ukupne površine 509.734 kvadratnih metara.

Obalu rijeke Save od mina je očistila firma „Demira“, dok je Deminerska satnija Oružanih snaga BiH razminirala prostor Kostrč-Dusine Ambarišta-2 i Obalu Save Kopanice-1.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite taj je posao obavio na Lateralnom kanalu Gajevi, a Norveška narodna pomoć na području Kostrč-Dusine Ambarišta-1.

Služba za civilnu zaštitu uradila je s BHMAC-om Brčko i popis prioriteta za 2017. godinu, a procjenjuje se da na području općine Orašje treba razminirati još najmanje dva milijuna četvornih metara sumnjive površine.

Od 2000. godine humanitarnim razminiranjem očišćeno je više od 9 milijuna četvornih metara a od posljedica mina, na području Općine dosad je zabilježeno 55 minskih ekscesa u kojima su 32 osobe smrtno su stradale, dok ih je 23 lakše ili teže ozlijeđeno.