Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na proljeće počinje gradnja u Srebrenici sredstvima Srbije

Сребреница – Грујичић – Михајловић
Grujičić i Mihajlović u Srebrenici / FOTO Srna

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, nakon današnje posjete Srebrenici i sastanka sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem, izjavila je da će na proljeće sigurno početi realizacija projekata koji će se finansirati sredstvima Srbije.

“Danas smo vidjeli gdje će se šta graditi sredstvima koja su, na prijedlog predsjednika Vlade, građani i Vlada Srbije izdvojili za pomoć Srebrenici. Riječ je o pet miliona eura. Dva miliona su odmah uplaćena u budžet opštine, a tri miliona eura namijenjena su za realizaciju projekata”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je od tada bila intenzivna saradnja predstavnika Vlade Srbije sa opštinom Srebrenica i razgovarano je o tome koji projekti će biti finansirani, te odlučeno da to budu obdanište, glavna saobraćajnica i proizvodna hala i most.

“Sa sigurnošću možemo reći da će izgradnja obdaništa početi krajem marta ili početkom aprila iduće godine, a ostali projekti nešto kasnije dok se izgradi potrebna infrastruktura za njihovu realizaciju, ali u idućoj godini”, precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da Srbija jeste uz Srebrenicu i Republiku Srpsku i da je ovo dobra saradnja, ali da je potrebna stabilnost u Srebrenici i Republici Srpskoj, ali i Srbiji i BiH i regionu da bi se saradnja razvijala i širila i projekti realizovali.

Сребреница - Грујичић - Михајловић

Mihajlovićeva je rekla da je na sastanku, kome su prisustvovali njeni saradnici i stručnjaci iz Srbije i novoizabrano rukovodstvo opštine Srebrenica, razgovarano i o drugim projektima koji će se zajednički realizovati.

Prema njenim riječima, gradiće se i most preko zaliva na akumulacionom Perućačkom jezeru, ali će njegova izgradnja početi nešto kasnije zbog pribavljanja potrebne dokumentacije za početak radova.

“U prošlosti se rušilo i mi želimo da pokažemo da možemo zajednički graditi i stvarati uslove za bolju budućnost”, rekla je potpredsjednik Vlade Srbije, ističući da će sljedeći sastanak sa rukovodstvom ove opštine biti krajem decembra u Beogradu radi utvrđivanja dinamike pripremnih radova i obaveza.

Mihajlovićeva je potvrdila da je razgovarano i o potopljenom poljoprivrednom zemljštu i velikom dugovanju “Elektroprivrede Srbije” ovoj opštini po tom osnovu, kao i da će uskoro biti organizovan sastanak kako bi se pronašlo najbolje rješenje za taj problem i dug počeo otplaćivati.

Odgovarajući na pitanje da li se kasni sa aktivnostima zbog izbora načelnika opštine u Srebrenici, Mihajlovićeva je potvrdila da se kasni jer se ne može raditi sa nekom opštinom koja nema rukovodstvo i svoje organe.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić zahvalio je Mihajlovićevoj i Vladi Srbije za podršku koju pruža Srebrenici.

“Vidimo da je Srbija stala iza nas u Srebrenici. Danas smo razgovarali o realizaciji projekata koji treba da se realizuju sredstvima Srbije i nekim korekcijama kako bi ta sredstva bila što efikasnije utrošena. Naišli smo na razumijevanje i nadam se da ćemo uskoro definisati neke naše prijedloge i usaglasiti sa Vladom Srbije kao što je izgradnja proizvodne hale za otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Grujičić.

On je istakao da se i danas pokazalo da narod u Srebrenici ima na koga da računa i da se osloni i da pomoć Srbije neće izostati, te da će opštinsko rukovodstvo i administracija učiniti sve što je potrebno da se saradnja uspješno nastavi i realizuju planirani projekti sredstvima Srbije u ovoj opštini.