Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHRT

Na sceni još jedno podizanje političkih tenzija u BiH

covic dodik izetbegovic

IZ SDA poručuju da nema potrebe za dizanjem tenzija, te da ih najave SNSD-a , kako kažu, ne zabrinjavaju

Dok je formiranje vlasti na čekanju, politička prepucavanja i dizanje tenzija se nastavljaju. Zanimljivo je da predstavnici stranaka koje učestvuju ili bi trebale učestvovati u vlasti, jedni druge pozivaju na smirivanje tenzija.

Analitičari u tome ne vide ništa novo. Mišljenja su da će do formiranja vlasti će doći kada to političarima bude odgovaralo.

Deklaracija SDA bila je povod za ostavku, odnosno smjenu potpredsjednika NSRS iz reda bošnjačkog naroda. SNSD predlaže izlazak predstavnika Republike Srpske iz državnih institucija. Najavljuju prekid političke saradnje sa SDA, ali i sastanak sa predsjednikom Srbije, i to zajedno sa sa opozicionim strankama u Republici Srpskoj, koje su u još uvijek aktuelnom Vijeću ministara BiH.

IZ SDA poručuju da nema potrebe za dizanjem tenzija, te da ih najave SNSD-a , kako kažu, ne zabrinjavaju.

HNS, čiji je član HDZ, a koji je potpisnik sporazuma sa SDA i SNSD-om, saopštenjem obavještavaju javnost kako i oni stiču utisak da se u BiH namjerno dižu tenzije.

Za analitičare SDA i SNSD imaju uvijek istu matricu, navodeći da je izlazak iz ove situacije zagarantovan, kao i uvijek, kada to strankama bude odgovaralo.

Dok se čeka sazrijevanje situacije, i međunarodni predstavnici, po ustaljenoj matrici, bh. političare pozivaju da što prije formiraju vlast. Među posljednjim pozivima je onaj specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji bi volio da vidi da BiH nastavlja proces reformi i kreće dalje na svom putu ka evroatlantskim integracijama.