Na UKCS-u kante za smeće plaćane 4.000 KM?!

ukcs

Komisija za popis opreme, stvari i roba u Kliničkom centru Koševo, nakon skoro tromjesečnog rada, svoje nalaze proslijedit će inspektorima Finansijske policije FBiH koji će provesti istragu i utvrditi puteve ulaska roba, stvari i opreme u KCUS-u, piše Slobodna Bosna.

– Mi možemo govoriti samo o onome što smo vidjeli i zatekli. Ne možemo govoriti o imenima ljudi koji su učestvovali u tome i koji su odgovorni – kaže član Komisije Amer Ovčina.

Nije poznato da li je i kada napravljen sveobuhvatan popis stvari, roba i opreme na Kliničkom centru, a zadatak Komisije bio je upravo to – da se utvrdi stvarno stanje i čime UKCS raspolaže. U svom radu Komisija je uočila brojne nelogičnosti.

– Kupovalo se sve i svašta. Kanta za smeće koja se ni po čemu ne razlikuje od one u Robotu od 8 KM, plaćena je 4.000 KM… Stolica na Klinici za ginekologiju plaćena je 3.000 KM… – kaže Ovčina navodeći da je višegodišnja netransparentnost dovela do sadašnjeg općeg haosa.

– Imali smo službu za javne nabavke, ali jedno je bilo na tenderu, a kupovalo se nešto sasvim drugo – kaže Ovčina.

Na odjelu za transplantaciju Komisija je otkrila skladište lijekova kojima uskoro ističe rok trajanja. Između ostalog, pronađene su transplatacione tečnosti, citostatici i lijekovi za održavanje bubrega koji se još uvijek nalaze u paketima.

Na Klinici za ginekologiju „pronađena“ je najsavremenija oprema u odjelu za bračni sterilitet koja se ne koristi, uključujući i endoskopski stup koji košta oko 250 hiljada KM. U istom odjelu pronađena je i velika količina neiskorištenog potrošnog medicinskog materijala, baktericidne lampe, medicinski i hirurški instrumentarij te skupi ampulirani lijekovi kojima je istekao rok trajanja.

– Na klinikama kao što je torakalna hirurgija i urologija našli smo jako puno skupog potrošnog hirurškog materijala od čega je nešto i sakriveno jer nismo imali ulazne podatke – kaže Ovčina navodeći da je politika mendžmenta UKCS-a bila katastrofalno vođena.

– Nabavljena oprema, lijekovi, materijali…dijeljeni su ljekarima koji su to držali po kancelarijama, a da li je to davano pacijentima, ili se nosilo u privatne klinike, to niko ne zna. Kontrole nije bilo – kaže Ovčina.

Komisija je u skladištima UKCS-a našla velilo broj injektomata, perfuzora i infuzomata, ali da bi ti aparati funkcionisali morao se nabaviti skupi potrošni materijal koji nikada nije kupljen.

– Sada imamo puno tih aparata, ali nemamo potrošnog materijala. Aparati stoje novi, neotpakovani i propadaju – kaže Ovčina kojeg je frapirala činjenica da je Klinički centar trebao “otvoriti” Kliniku za ebolu.

– Našli smo lager robe za ebolu, koja je jako skupa. Mislim da je ta oprema donirano od UNDP-a. Ali pronašli smo HZO opremu vrijednu oko 200 hiljada KM kojoj istječe rok trajanja a koja se nikad nije koristila za visokoinfektivna oboljenja – kaže Ovčina.