Dušica Runić

Načelnica Drvara ne planira dati ostavku: Mirna sam i pred Bogom i pred narodom

runic dusica (1)
Dušica Runić / FOTO: Općina Drvar

Kako su utrošena donatorska sredstava u iznosu od 1.427.090 KM koje je Republika Srbija putem Vlade entiteta Republika Srpska donirala općini Drvar

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ne razmišlja o podnošenju ostavke nakon što su na tematskoj sjednici Općinskog vijeća to od nje zatražili opozicioni vijećnici.

Runić je izjavila da je na tu funkciju došla na osnovu glasova građana koji su je podržali na izborima te da ne planira odstupiti.

– Kada građani Drvara budu smatrali da ne trebam više obavljati ovu funkciju onda ću se i povući, a ne na osnovu zahtjeva vijećnika i njihovih idola kojima je svakodnevno smišljanje laži, opijanje i iščekivanje finansijskih injekcija iz pojedinih, svima nama poznatih centara moći, postao smisao života – kazala je Runić.

Vijećnici Demokratskog narodnog saveza, Srpske napredne stranke FBiH, Socijalističke partije, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i nezavisni vijećnici zahtjev za ostavku obrazložili su “nepravilnostima u finansijskom poslovanju” te nalazom revizora koji je naveo da nije moguće utvrditi utrošak donatorskih sredstava u iznosu od 1.427.090 KM koje je Republika Srbija putem Vlade entiteta Republika Srpska donirala općini Drvar.

Načelnica Runić odgovorila je kako su donatorska sredstva trošena transparentno i u skladu s ugovorom o utrošku namjenskih sredstava.

– Svaki realizirani projekt objavljen je s iznosom potpisanog ugovora, a sporni iznos u revizorskom izvještaju je, nažalost, rezultat nedovoljno kvalitetne korespondencije Sektora za razvoj, gdje se vodi evidencija o sredstvima i revizora prilikom obavljanja revizije. Ovu grešku je lako ispraviti i što se toga tiče mirna sam i pred Bogom i pred narodom, i sa zadovoljstvom ću dati izjave nadležnim organima – poručila je Runić.