Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

35. zasjedanje

Semir Efendić prisustvovao Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strazburu

efendic_vijece_europe

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su još predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Rešić Lejla, te načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope održao je prošle sedmice svoje 35. zasjedanje kojem je prisustvovao i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, kao dio delegacije imenovane od strane Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema trodnevnog zasjedanja (6-8. novembar) bila je ‘Integritet i etičko ponašanje lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika’, a ovogodišnjim zasjedanjem ujedno je obilježeno 30 godina evropskog poglavlja lokalne samouprave.

Govorilo se i o aktivnostima Kongresa u razdoblju od 2016. do 2018. godine, glasačkom pravu na lokalnom nivou itd. Svoje posljednje obraćanje kao predsjednice Kongresa održala je Gudrun Mosler-Tornstorm, s obzirom da je na ovom zasjedanju izabran i novi predsjednik. Većinom glasova na dvogodišnji mandat izabran je Anders Knape, predsjednik švedske udruge lokalnih i regionalnih jedinica.

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su još predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Rešić Lejla, te načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin. Ovom prilikom oni su se sastali sa ambasadorom BiH, te šefom Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope Predragom Grgićem.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sastao se i sa prvom potpredsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Barbarom Toce koja je najavila svoju posjetu Bosni i Hercegovini i Općini Novi Grad Sarajevo.

Monitoring misija Vijeća Evrope boravit će slijedeće sedmice u Bosni i Hercegovini, a u sklopu posjete sastat će se sa brojnim bh zvaničnicima.