Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"grad dobrih ljudi"

Načelnik Općine Kakanj ponovo otkazao doček Nove godine: “Zloupotrebljava praznik”

mirnes bajtarević
FOTO: Općina Kakanj/Facebook
Mirnes Bajtarević

“S ovim načelnikom to se, međutim, neće desiti. Novih godina će biti vjerovatno kad dođe novi načelnik”, zaključio je vijećnik Naše stranke Dževdet Huskić

Načelnik Općine Kakanj objavio je da i ove godine neće biti javnog dočeka Nove godine. Kao i prethodnih godina, u Kaknju su i ove govine otkazali javni doček. Ove godine kao razlog su naveli – Palestinu.

“Mi u Općini Kakanj, prateći trenutnu situaciju u svijetu i izraženu jaku empatiju naših građana prema narodu Palestine i suosjećajnost koju bosanskohercegovački građani osjećaju prema Palestincima, kao i prezir prema zločinu koji se prema njima provodi, ali i ratna dešavanja u Ukrajini, odlučili smo da nije vrijeme za organizaciju javnog dočeka Nove godine.

Smatramo da javna proslava Nove godine i vatromet mogu pričekati neka bolja vremena i mišljenja smo da u ovom trenutku imamo bitnijih stvari koje trebamo podržati i pomoći i usmjeriti javna sredstva”, kazao je načelnik Bajtarević.

“Naš načelnik je očigledno zarobio Novu godinu”

Ovakva odluka naišla je na negodovanja u Našoj stranci. Povodom otkazivanja javnog dočeka Nove godine u Kaknju, oglasio se Dževdet Huskić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Kakanj.

“Naš načelnik je očigledno zarobio Novu godinu i stavio je u službu vlastitog PR-a. Prošle godine je sredstva namijenjena za doček Nove godine obećao dodijeliti najosjetljivijim kategorijama društva, a ove godine dočeka neće biti zbog solidarnosti s Palestinom”, kaže Huskić i dodaj da oni u stranci nemaju ništa protiv da se sredstva dodjeljuju ljudima u potrebi, da se i oni također solidariziraju s narodom Palestine te da stoga neće tražiti da povuče odluku.

“Međutim, tražit ćemo da se više doček i ne planira. Razlog je očigledna zloupotreba ovog praznika. Ako on služi samo zato da bi se naš načelnik pokazivao humanim i solidarnim, onda ga ne trebamo ni planirati. Već znamo da će i pred doček 2024. biti i siromašnih građana i ratom zahvaćenih područja te da ćemo opet imati istu priču, ako budemo imali istog načelnika”, navodi Huskić.

Inače, navodi, smatramo da možemo i pomagati osjetljive kategorije i solidarisati se sa stradalima u ratovima bilo gdje u svijetu i imati doček Nove godine.

“S ovim načelnikom to se, međutim, neće desiti. Novih godina će biti vjerovatno kad dođe novi načelnik”, zaključio je vijećnik Naše stranke Dževdet Huskić.