Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"skretanje pažnje"

Načelnik općine Prozor-Rama poslao žestoku poruku čelnicima Elektroprivrede HZHB

jozo_ivancevic (1)

Čelnicima EPHZHB-a je poručio da je nepovratno prošlo vrijeme kada je Rama služila samo za iskorištavanje

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević smatra kako čelnici Elektroprivrede HZHB (EPHZHB) pričama o nepravilno obračunatim naknadama za Hidroelektranu Rama žele skrenuti pažnju javnosti s drugih važnih tema.

“Ciljevi čelnih ljudi EPHZHB-a vrlo vjerovatno su u službi pripreme poskupljenja električne energije za stanovništvo i privredu, zatim sklanjanje od javnosti i od istražnih organa teme o negativnom mišljenju revizorskog tima Ureda za reviziju državnih institucija u FBiH, zatim prikrivanje ogromnih višemilionskih gubitaka (većih od svih naknada svim općinama), nastalih bahatim zapošljavanjem, nabavkom, zakupom i opremanjem novih ureda, posebno u Mostaru, zatim prikrivanje sumnjivih transakcija na tržištu električne energije, te sklanjanjem teme o 360 miliona gubitaka napravljenih nerazboritim ustupanjem električne energije Aluminiju. Čelnici naivno misle da će im priča o naknadama za HE Ramu pomoći u zaboravu na sve nezakonitosti i neposlovnosti koje imaju u svom poslovanju”, stoji u Ivančevićevom saopćenju za javnost.

Načelnik Prozora-Rame navodi kako se kroz “naručeni tekst u jednom lokalnom dnevnom listu EPHZHB obrušava na postupak naplate duga od Općine Prozor-Rama, i to kroz “podcjenjivanje mišljenja i nalaza vještaka uz sudske sporove koji su vođeni i vode se zbog neprimjene zakonskih odredbi”.

Načelnik Ivančević navodi kako tri pravosnažne presude Kantonalnog suda, te presude Vrhovnog i Ustavnog suda, daju za pravo Općini Prozor-Rama i nalažu EPHZHB Mostar postupanje i plaćanje po zakonu.

Čelnicima EPHZHB-a je poručio da je nepovratno prošlo vrijeme kada je Rama služila samo za iskorištavanje.

“Sada toj Rami treba nešto i vratiti, i to samo ono što joj po zakonu pripada, ništa više. A zapravo, ako im smeta naknada koju po zakonu plaćaju Općini, neka fino vrate Hidroelektranu (HE) Rama narodu Rame, neka je isključe iz svog sistema i neka onda, bez ikakvih naknada, pričaju o uspješnosti. Jasno da im to ne pada na pamet, jer znaju da bi bez HE Rama oni bili najbeznačajnija grupa koja bi brzo utonula u gubitke i propast”, stoji u saopćenju za javnost načelnika općine Prozor-Rama Joze Ivančevića.