Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nacionalnost ili moral ključni pri izboru nasljednika Meddžide Kreso

Medzida Kreso

Dvanaestogodišnji mandat odlazeće predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, pravnici i međunarodni posmatrači uglavnom ocjenjuju pozitivnim, te dodaju da novi čelnik ove institucije mora biti “politički neovisna osoba koja će štititi integritet suda”.
U srijedu Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) izabrat će novog čelnika Suda BiH, što će označiti kraj predsjedovanja ovom institucijom Meddžide Kreso, koja se na toj poziciji nalazi od 2004. godine.

Jonathan Moore, šef misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH, koja je od početka rada pratila suđenja pred Državnim sudom, kaže da je “ponosan na izvanrednu saradnju koju su imali sa predsjednicom Kreso”.

“Mislim da se predsjednica Kreso hrabro i odgovorno nosila sa izazovima te pozicije i da su njeno zalaganje i doprinos u izgradnji modernog i efikasnog Suda BiH izuzetni. Sud BiH je pokazao spremnost da vodi postupke za najteža krivična djela”, kazao je Moore.
Sarajevski advokat Fahrija Karkin također smatra da je rad predsjednice Kreso bio uspješan.

“Kada je postojala potreba da se obratimo, vrlo rado nas je primila. Mislim da je njen rad bio uspješan. Dobar je menadžer, trudila se, i često je ulazila u vijeća i sudila”, izjavio je Karkin.

Govoreći o izboru novog predsjednika, Moore ističe da bi na čelu ove institucije trebalo da bude kvalifikovana i odgovorna osoba, koja će služiti kao primjer drugim sudijama i uposlenicima.

“Pred nama je mnogo posla, te je iznimno važno da ta osoba bude spremna da se uhvati u koštac sa izazovima reforme pravosuđa, a istovremeno da bude spremna štititi integritet Suda BiH te njegov neovisan i nesmetan rad”, Moore je rekao Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Povodom izbora predsjednika Suda BiH, u proteklih nekoliko dana se oglasila Stranka Demokratske Akcije (SDA), insitirajući na tome da na ovu poziciju bude imenovan Bošnjak. Ovakav zahtjev je uputilo i Udruženje žrtava i svjedoka genocida, pojasnivši da na jednoj od ključnih pravosudnih funkcija mora biti pripadnik najmnogobrojnijeg naroda.

Advokatica Vasvija Vidović ističe da je važno da novi predsjednik Suda BiH bude potpuno politički neovisna osoba, koja nema nikakvog dodira sa bilo kojom političkom strankom ili nacionalnim interesima. Prema njoj, novi predsjednik bi jedino trebao poštivati jednakost stranaka u postupku i građana pred zakonom.

“Jako je važno da to bude jedna neutralna osoba koja će u ovom trenutku imati povjerenje svih građana. Da bude osoba koja je visokih moralnih, etičkih kvaliteta i visoke stručnosti. Drugim riječima, da uživa povjerenje stručne javnosti i javnosti uopšte”, kazala je Vidović.
Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić kazala je BIRN-u BiH da će posebno voditi računa o “moralu kandidata” prilikom izbora novog predsjednika Suda BiH.

“Imamo pet prijavljenih kandidata iz Suda BiH, i dva izvan. Imamo sve nacionalnosti zastupljene i možemo bilo koga izabrati. Dakle, nije nacionalnost ključna, ali ja ću lično gledati kakva je osoba, kakav je moral. Može biti kandidat koji je 30 godina u pravosuđu, ali je prefrigan i voditi instituciju u propast. Treba nam poštena osoba koja će ujediniti građane”, kaže Jukić.

Na sjednici VSTV-a koja je zakazana za srijedu u Mostaru, biće imenovan novi predsjednik Suda BiH na period od šest godina. Novi predsjednik će preuzeti funkciju krajem januara.