slijedi javna rasprava

Nacrt budžeta Općine Novi Grad od preko 45 miliona KM usvojen jednoglasno

ovnovigrad (1)

Planiran je i novac za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata kao što su proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnja otvorenog bazena na Dobrinji, kao i drugih projekata koje bi trebalo završiti u ovoj godini

Nacrt budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2021. godinu prihvaćen je jednoglasno na prvoj radnoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća u četvrtak, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Nacrt budžeta predloženog u iznosu 45.574.800 KM prihvaćen je s Nacrtom odluke o izvršenju budžeta.

Vijeće je donijelo i Odluku provođenju javne rasprave o Nacrtu budžeta u trajanju od 21 dan. Materijal će biti dostupan na zvaničnoj web-stranici Općine te objavljen i u jednim dnevnim novinama, tako da će svi koji budu zainteresirani imati priliku vidjeti planirano.

Javna rasprava će biti održana u svim mjesnim zajednicama na području općine, pa će svi zainteresirani subjekti, savjeti mjesnih zajednica, klubovi vijećnika koji participiraju u Općinskom vijeću, organizacije i svi građani, moći da učestvuju u javnim raspravama, iznesu prijedloge, sugestije i primjedbe te time doprinesu da općinski budžet za 2021. bude što kvalitetniji. Nakon provedene javne rasprave, konačan prijedlog budžeta bit će dostavljen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Bez obzira na situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, ovogodišnjim općinskim budžetom je planiran nastavak realizacije kapitalnih projekata, ali i socijalnih programa. Ni sada neće izostati stipendiranje učenika i studenata, podrška sportskim klubovima, pomoć porodiljama, jednokratna izdvajanja za borce i socijalno ugrožene stanovnike, penzionere, izdvajanja za poboljšanje uslova predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja itd.

Planiran je i novac za dovršetak ranije započetih kapitalnih projekata kao što su proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnja otvorenog bazena na Dobrinji, kao i drugih projekata koje bi trebalo završiti u ovoj godini.

Planirani su i novi projekti – proširenje kapacitata Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Briješću, sanacija fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” na Otoci te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcije i asfaltiranja lokalnih puteva, trgova, parkinga i mostova, izgradnje šetališta uz rijeku Dobrinju.

Budžetom je planiran i novac za početak izgradnje memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, na platou Golog Brda, kao i za adaptaciju prostora ambulante u C fazi naselja Alipašino Polje.

Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije, kaže da je budžet za 2021. godinu planiran tako da je obuhvatio sve ono što jedna lokalna zajednica treba da da svojim građanima.

– Da smo budžet donijeli 31.12.2020. godine vjerovatno bi bio drugačiji zato što se dosta stvari koje utiču na prihodovnu a i rashodovnu stranu mijenja. Ne znamo kako će koronavirus djelovati u narednom periodu, međutim, sadašnja situacija ukazuje da bi 2021. godina mogla biti bolja od prethodne, ali je to ipak teško sa sigurnošću potvrditi – rekao je Dedović.

Po njegovim riječima, procjena je da će se ukupno raspoloživa sredstva u 2021. godini smanjiti za 15 posto. Bez obzira na to što će prihodi bez primitaka i prenesenih sredstava biti smanjeni za oko osam posto, osigurano je normalno funkcioniranje javne uprave, ali su planirani i novi kapitalni projekti.

Osim što su odobrili Nacrt budžeta, učesnici jučerašnje sjednice Općinskog vijeća su tajnim glasanjem izabrali vijećnike iz svojih redova u Gradsko vijeće Sarajeva.

Najviše, šest mandata, osvojila je kandidatska lista Naše stranke, dok su po pet glasova dobile liste USD, NIP te lista grupe vijećnika Biber-Karkelja, zatim kandidatska lista grupe vijećnika Spahić-Memišević, dok je kandidatska lista grupe vijećnika Vukadin-Selimbegović-Okerić dobila četiri glasa.

Kandidatske liste bit će proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.