Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador Kine u BiH

“Nadamo se da će sve više građana u RS-u učiti kineski jezik”

ping444

Kineski ambasador je rekao da se Konfucijev institut pokazao kao veoma aktivan i zahvalio Vladi RS-a i banjalučkom Univerzitetu za podršku njegovom radu

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping izjavio je danas će Konfucijev institut u Banjoj Luci i dalje predstavljati platformu za kulturnu razmjenu njegove zemlje i Republike Srpske (RS).

– Nadamo se da će sve više građana RS učiti kineski jezik i upoznati našu kulturu – istakao je ambasador Ping nakon posjete Konfucijevom institutu u Banjoj Luci i razgovora sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci Radoslavom Gajaninom.

Kineski ambasador je rekao da se Konfucijev institut pokazao kao veoma aktivan i zahvalio Vladi RS-a i banjalučkom Univerzitetu za podršku njegovom radu.

Rektor Gajanin je istakao da je veoma zadovoljan aktivnostima Instituta u proteklom periodu.

– Imamo ideju da se kineski jezik izučava na Univerzitetu u okviru Filološkog fakulteta kao izborni predmet, a kasnije kao obavezni, odnosno da se uspostavi kao katedra za kineski jezik – istakao je Gajanin.

Na Konfucijevom institutu se, kako je saopćeno, izvode kursevi kineskog jezika prilagođeni svim uzrastima i potrebama građana RS, a za studente banjalučkog Univerziteta su besplatni.

Cai Jing, kineska direktorica Konfucijevog instituta zahvalila je Ambasadi Kine za podršku koju imaju od otvaranja Instituta i izrazila nadu da će saradnja ubuduće biti još bolja.

Nakon sastanka, ambasador Ping je posjetio biblioteku koja ima više od 2.000 naslova na kineskom i engleskom jeziku.