Formiranje vlasti

Čović, Izetbegović i Dodik: Dogovoreno da se nastavi razgovarati

izetbegovic-covic-dodik33

Dodik, predsjednik SNSD-a, naglasio je da je stranka koju vodi nezaobilazan faktor u formiranju vlasti

Predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti, a odmah nakon susreta poručili su da su postigli dogovor da će ”nastavi razgovarati”, javlja Anadolu Agency.

Lider HDZ-a BiH Čović je istakao da uopće ne vidi nikakvog razloga da se i dalje prolongira uspostava novog Vijeća ministara BiH.

”Zaključci su da nastavimo dalje razgovarati, tražiti način da se što prije uspostavi Vijeće ministara, ne vidim razlog da se prolongira donošenje odluke da se imenuje mandatar. Čini mi se da ćemo narednih dana ponovo sjesti, i, ja vjerujem, okončati ovaj razgovor”, rekao je Čović.

Naglasio je kako danas nije bilo riječi o nekim konkretnim imenima i resorima.

”Kako ćemo pričati o imenima kad nemamo resore. Različite su želje, mislim da ćemo o resorima na narednom sastanku”, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Dodik je izjavio da je stranka koju predvodi nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

”Razmijenili smo svako svoje pozicije. SNSD s kapacitetom koji imamo u Predstavničkom domu i okviru Doma naroda, smatramo da smo nezaobilazan faktor u tome. Nema tu nekih posebnih problema da Srbin bude predsjedavajući kao ni za ime mandatara. Što se tiče gospodina Izetbegovića, ono što su javno govorili, žele da riješe neka druga pitanja”, kazao je Dodik.

Dotakao se i, kako je rekao, pitanja ”potpune zlouptorebe u okviru zapošljavanja”.

Naši podaci govore da je preko 400 ljudi od izbora do danas zaposleno u zajedničkim institucijama, i to starih nosioca vlasti, i da je to neprihvatljivo i nedopustivo. Jedan dio dogovora oko formiranja vlasti će svakako biti i to kako riješiti to, po nama, nekorektno i nezakonito zapošljavanje”, rekao je Dodik.

Istakao je i kako tokom sastanka ništa posebno nije dogovoreno.

”Dogovorili smo se da se vidimo neki naredni dan. Mi smo ovdje samo došli u poziciju da vidimo da li je došlo vrijeme da sjednemo i napravimo tu strukturu. Vjerujem sad je došlo neko vrijeme i da će se sada ubrzavati”, rekao je Dodik.

Izetbegović je izjavio da je razgovarano o prioritetima i o međusobnim odnosima.

”Razgovarali smo i o izgradnji zemlje, o međusobnim odnosima, o tome kako trebamo jedni drugima pomoći, o poziciji Hrvata i Bošnjaka u RS-u i o poziciji Srba u Federaciji BiH, kako tu trebamo izaći i da se te stvari relaksiraju da pomognemo ljudima i općenito da u zemlji popravljamo atmosferu”, kazao je Izetbegović.

Poručio je da će razgovori predstavnika ovih partija biti nastavljeni i u narednim danima.

”Bh. blok je sam sebe isključio. Ostat će ovi koji su preostali”, rekao je Izetbegović.