Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagradu Accounta dobile novinarke Elma Kazagić i Mirjana Popović

account123

Treća dodjela novinarskih nagrada Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH (Account) za najbolje izvještavanje o korupciji održana je u Domu mladih na Skenderiji, a nagrade se dodjeljuju novinarima iz svih medija za najbolje priče, odnosno istraživanja o korupciji.

Nagradu za najbolji videoprilog o korupciji dobila je novinarka magazina Mreža Federalne TV Elma Kazagić za prilog “Veliki kriminal preko malih hidrocentrala”.

Dobitnik nagrade za najbolji pisani izvještaj o korupciji je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Mirjana Popović za priču “Naknada za smještaj u vlastitom stanu”.

Nagrade Accounta dodjeljuju se za najbolje radove objavljene u protekloj godini-razdoblje od 1. maja 2014. do 30. aprila 2015. godine, a autore za nagradu mogli su predlagati medijske kuće, novine, agencije, urednici svih medija ili sami novinari, te Savjetodavni odbor Accounta i ocjenjivački žiri.

Antikorupcijska mreža u BiH je danas organizirala konferenciju o istraživačkom novinarstvu o temi “Mediji u borbi protiv korupcije”, a po riječima direktora Accounta Eldina Karića, cilj je bio skrenuti pažnju na važnost istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije.

– Mediji su važan alat koji treba da podigne svijest javnosti o korupciji i njenim posljedicama i jedan od zaključaka konferencije je postojanje sinergije između nevladinog sektora i medija. Istraživačko novinarstvo je u krizi jer ne postoji zainteresiranost društva za tu temu, stoga je možda potrebno i prilagoditi način izvještavanja o korupciji – kazao je Karić.

On ističe da je istraživačko novinarstvo skupo i traži puno vremena, kao što je i angažiranje većeg broja novinara, i samim tim mnogi mediji nisu u stanju da odgovore tim zahtjevima.

Predloženo je da je potrebno u okviru već postojećih projekata, da organizacije civilnog društva pronađu sredstva i podrže istraživačko novinarstvo i koriste rezultate istraživanja.