BiH

Severe Weather Europe

Najavljeno veliko nevrijeme, izdato upozorenje: BiH prijeti tornado

05/08/2021

Kako je navedeno, temperature zraka će biti niže nakon toplotnog vala koji je pogodio ovaj dio Evrope. Izgledan je snažan vjetar, u nekim područjima čak i tornado, kao i grad

Na online meteorološkom servisu Severe Weather Europe objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme na području Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana, a koje bi trebalo početi već danas, a očekuje se da će nestabilno vrijeme praćeno nevremenom potrajati i u narednim danima.

Kako je navedeno, temperature zraka će biti niže nakon toplotnog vala koji je pogodio ovaj dio Evrope. Izgledan je snažan vjetar, u nekim područjima čak i tornado, kao i grad.

Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Moguće su i obilnije padavine, dok bi veličina grada trebala biti do šest centimetara.

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije. Navedena područja su u riziku od, kako je naglašeno, snažnih vjetrova, velikog grada, obilne kiše, bujičnih poplava i tornada.

U većem riziku od nevremena su sjever Bosne i Hercegovine, zapad Hrvatske, veći dio Srbije, zapad Slovenije, dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Njima prijete snažni vjetrovi, veliki grad, obilna kiša i tornado, navodi se na Severe Weather Europe.

Podsjetimo, dijelove BiH danas je već pogodilo snažno nevrijeme koje je nanijelo znatnu štetu na objektima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.