Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta

15/06/2015

Najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske večeras je oduševio građane Mostara. Svečanom povorkom kroz grad od trga Musala, kroz ulicu braće Fejića i staru gradsku jezgru, pa prelaskom preko Starog mosta, izmamili su oduševljenje brojnih građana i turista, koji nisu odoljeli ovjekovječiti raskoš i ljepotu tradicije koju ovaj orkestar njeguje, javlja Anadolu Agency.

Vrhunac večeri i pravi spektakla bio je na platou ispod Starog mosta, gdje su uz vojne počasti, spoj kulture i tradicije kroz egzotičnu muziku Istoka na najljepši način pokazali, među Mostarcima već nazvani “muzički čarobnjaci”.

“Ovo je u historiji priznata najstarija vojna muzika, a orkestar koji čini 75 članova svake godine dolazi u sklopu Dana Ajvatovice i posjećuje brojne gradove. Prvo smo organizirali koncert u sklopu EUFOR-a u Butmiru, u Travniku i danas smo u Mostaru, a sutra idemo u Tuzlu”, kazao je predsjednik Turske vojne misije u BiH, brigadir Savas Celepolu.

Brigadir Savas Celepolu

Da je inters za istočnjačku glazbu i kulturu veliki pokazala je činenica da je ove godine gostovanje Mehtera zatraženo u osam bosanskohercegovačkih gradova.

“Mi smo ovdje u sklopu vojne misije Republike Turske i svugdje gdje smo do sada bili dočekani smo sa svelikodušnošću domaćina. Mostar je vrlo važan za nas i drago mi je da vidim kako su svi građani oduševljeni ovim koncertom. Mi imamo kulturološku vezu s Bosancima i Hercegovcima i nadamo se da ovo još više diže naše međusobne dobre odnose. Naravno, stoga nam veliku sreću čini to što smo ovdje”, poručio je brigadir Celepolu, uvjeren da će se saradnja BiH i Republike Turske kroz zajedničke projekte podići na još veći nivo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.