Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švicarska: Validan zahtjev za hapšenje i ekstradiciju Orića!?

naser-oric-1-790×477

Švicarske vlasti tvrde da Tužilaštvo Srbije Nasera Orića tereti za djela koja nije procesuirao Haški sud. Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici su 10. juna uhapsili pravosudni organi Švicarske na osnovu potjernice iz Srbije.

Republika Srbija je zatražila određivanje ekstradicijskog pritvora za Orića od 18 dana. Sud u Hagu je Orića pravosnažno oslobodio optužbi za zločine nad Srbima u Podrinju.

“Na upit Al Jazeere još jednom je reagovala Federalna kancelarija za pravosuđe Švajcarske Konfederacije. Oni su nam potvrdili kako su dobili iz Beograda informaciju da je validan zahtev za hapšenje i ekstradiciju Nasera Orića. Uz to, srpske vlasti tvrde, i tu informaciju su poslale Švajcarskoj, da je ispoštovan princip Evropske konvencije o ekstradiciji, i to ne dvaput o istoj stvari”, javio je iz Ženeve reporter Al Jazeere, Stefan Goranović.

Šta to zapravo znači? To znači da u ovom momentu srpske vlasti tvrde da posjeduju dokaze da je Naser Orić počinio neke od zločina u Srebrenici od 1992. do 1995, a koji nisu obrađeni procesom u Haškom tribunalu.

Advokatica Nasera Orića rekla je za Al Jazeeru da sa pravnim timom iz Švicarske priprema žalbu na pritvor i još jedan podnesak kojim će se usprotiviti Orićevom izručenju Srbiji. Dodaje kako švicarski tužilac nije osoba koja treba ocijeniti je li nešto bilo obuhvaćeno procesom pred Haškim tribunalom.

„Mi imamo dokaze da je to što se njemu stavlja na teret bilo predmet razmatranja haškog tužioca, kao i mnogi drugi događaji koji su izvršeni u istom periodu i na istom geografskom području. Za mnoge od tih događaja tužilac u Hagu nije našao osnova da podigne optužnicu protiv Orića, najčešće zbog toga što osobe koje su prijavljene od strane srpskih vlasti kao civili nisu bili civili. Čak i dijelovi optužnice koje je podigao tužilac su propali“, rekla je advokatica Vidović.