Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveća mjesečna isplaćena plata u FBiH prošle godine iznosila je čak 380.590 KM

novac
Ilustracija

Podaci o mjesečnim platama građana BiH u posjedu Porezne uprave FBiH u velikoj mjeri oslikavaju socijalnu nejednakost koja je prisutna u BiH, iako je naša zemlja jedna od najmanje razvijenih zemalja u Evropi.

Razlika između bogatih i siromašnih sve je prisutnija što najbolje pokazuje rekordni iznos mjesečne plate u protekloj 2017. godini. Naime, najveća mjesečna neto isplaćena plata u FBiH iznosila je čak 380.590 KM.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Adisa Hamzić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH, druga najveća plata iznosila je 259.993 KM, a zatim slijede iznosi od 117.989 KM, 92.577 KM i 35.873 KM.

“S obzirom da su navedeni iznosi plata isplaćeni samo u jednom mjesecu u 2017. godini, može se pretpostaviti da je u iskazani iznos uz redovnu mjesečnu platu uračunat i prihod od određenih koristi koje su ostvarila ta lica”. kazala je Hamzić za Fokus.ba.

Na isplaćeni iznos ovih plata obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi.

“Navedeni iznosi plaća isplaćeni su u djelatnostima: farmaceutsko-hemijska industrija, bankarski sektor, trgovina na veliko i djelatnost informacionih tehnologija”, rekla je Hamzić.

Ove evidencije detaljno se vode u Poreznoj upravi FBiH, a na osnovu podataka iz obrasca MIP-1023, odnosno Mjesečnog izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak.

Najmanja plaća u Federaciji BiH isplaćena je u februaru 2017. godine u iznosu od 369 KM, što praktično znači da je ova plata 1.000 puta manja od najveće isplaćene plate u FBiH (380.590 KM).