potvrđeno

Nakon hapšenja Gavrankapetanović i Musić zadržani u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo

f_gavrankapetanovic (1)
Faris Gavrankapetanović / FOTO: Oslobođenje.ba

Ove aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zlupotreba položaja ili ovlaštenja”, saopćeno je ranije iz SIPA-e

Nakon hapšenja zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, Faris Gavrankapetanović i Fikret Musić predati su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Osumnjičeni Zlatko Vuković i Muvedeta Čedić-Butmir su poslije kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) pušteni na slobodu, rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

“Osumnjičeni Faris Gavrankapetanović i Fikret Musić predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, bit će zadržani 24 sata, i postupajuća tužiteljica će u zakonskom roku odlučiti o daljnjim mjerama prema osumnjičenima”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić za BIRN BiH.

Osumnjičeni Gavrankapetanović, bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Musić, bivši premijer Kantona Sarajevo, Vuković, bivši ministar zdravstva, i uposlenica KCUS-a Čedić-Butmir se terete da su počinili djela “udruživanje radi krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja” od 2011. do 2012. godine.

Policijski službenici SIPA-e 7. decembra ove godine su, u sklopu operativne akcije “Magnet”, na području Sarajeva izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari na više lokacija.

Ove aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zlupotreba položaja ili ovlaštenja”, saopćeno je ranije iz SIPA-e.

Pretresi su vršeni po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a u saradnji s Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.