Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hoće u vlast

Zahiragić najavio blokadu Federacije ako SDA bude u mogućnosti da to uradi?!

zahiragic ss

Podsjećamo, nešto slično je radio HDZ-ov Marinko Čavara kada je imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH u pitanju, pa je zbog toga završio na američkoj crnoj listi

– Vidio sam da je gospodin Čović rekao da je ljubav obostrana i to je jedna od izjava koja je meni zapala za oko. Drago mi je ako je Čović odlučio da promijeni svoju politiku blokiranja, politiku otimanja demokratske volje – kazao je u emisiji Rezime na Federalnoj TV Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i novoizabrani delegat u Domu naroda Federacije.

– S druge strane, mislim da su oni raspalili roštilj, a da im je zec još u šumi. Posredni izbor za Dom naroda Parlamenta Federacije još uvijek nisu provedeni, nisu gotovi tako da se SDA isključivo iz tog razloga još nije uključivala u priču oko formiranja vlasti i eventualne raspodjele pozicija, koalicija, odnosa, tvrdi Zahiragić.

Zahiragić je ustvrdio da će, ukoliko SDA dobije 13. delegata u Domu naroda FBiH iz Kantona 10, to značiti da SDA pored većine koju već sad ima sa svojim koalicionim partnerima, imati kontrolni paket da se bez SDA ne može predložiti niti imenovati Vlada Federacije.

– To bi značilo da je SDA zapravo nezaobilazan faktor prilikom formiranja vlasti u Federaciji, tvrdi Zahiragić.

Na pitanje hoće li SDA blokirati imenovanje Vlade FBiH (što može učiniti budući potpredsjednik FBiH, koji će vjerovatno biti iz te stranke ako dobiju 13. delegata, tako što jednostavno odbije da stavi potpis), kazao je:

– U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1 propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika. U članu 5 tog odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz saglasnost potpredsjednika. Dakle rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti?

Podsjećamo, nešto slično je radio HDZ-ov Marinko Čavara kada je imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH u pitanju, pa je zbog toga završio na američkoj crnoj listi.

Zahiragić tvrdi da je blokada ono što rade Osmorka i HDZ, iako će spomenuti politički subjekti imati sigurnu većinu u oba doma Federalnog parlamenta.

– Ukoliko se SDA sa 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH. I onda u Klubu Hrvata ako neko ima 13 je nezoabilazan, a u Klubu Bošnjaka ako neko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske, ustvrdio je Zahiragić.

Konaković: Nije volja Bošnjaka kupovina i otimanje

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković oglasio se na Twitteru gdje poslao poruku SDA.

– Kupiš Šilju, Jakuba, Muju, Nijaza, pokušaš kupiti i sve ostale i pričaš o volji Bošnjaka u klubu Bošnjaka. Kad shvatite da nije volja Bošnjaka da kupujete i “završavate” ljude možda nešto od vas bude. Do tad, da znate, volja Bošnjaka je da se ne otima i ne krade – napisao je Konaković na Twitteru.